Sirkka on aidosti asuttu kylä

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

-Sirkka on aidosti asuttu kylä, Reijo Tiensuu kertoo. Kuva Annika Lompolo

 

Julkaistu 29.3.2023
Annika Lompolo

 

Reijo Tiensuu on syntynyt Immeljärven rannalle Kätkätunturin katveeseen sen jälkeen, kun perhe saapui evakosta takaisin maan tasalle poltettuun kotikyläänsä. Rannassa oli jäljellä pihamökki, ja sinne Reijo syntyi. Tiesuu on saanut koko elämänsä katsella aitiopaikalta Levin alueen kehittymistä, sillä hän on ollut myös mukana Kittilän kunnallispolitiikassa luottamustehtävissä päättämässä niistä suuntaviivoista, joilla Leviä on viety eteenpäin.

-Olin mukana politiikassa jo silloin, kun Kittilään suunniteltiin lentoasemaa, jota alun perin kaavailtiin vain puolustusvoimien käyttöön, Reijo Tiensuu kertoo.

Levin kasvu sirkkalaisesta näkökulmasta

Reijo kertoo, että ydin-Sirkka eli Sirkan kylä Sirkanvaaran lähialueineen on jäänyt Levin matkailualueen sisälle sen laajetessa melkeinpä jokaiseen ilmansuuntaan. Tiensuu kertoo, että on todistanut aikoinaan muuttoliikettä kotiseudulta Ruotsiin työn perään, mutta että hän on voinut jäädä kotikylään juuri matkailun kehittymisen myötä. Tiensuu on ollut mukana kunnallispolitiikassa myös, kun päätös Hotelli Levitunturin eli Levi Hotel Span (Levin Matkailukeskus Oy) rakentaminen alkoi 70- ja 80-lukujen vaihteessa. Silloin kunnanjohtajana oli Aarne Nikka ja Reijo kertoo arvostavansa Nikan rohkeita päätöksiä viedä Levin kehitystä voimakkaasti eteenpäin.

Oman kokemuksensa mukaan paljasjalkaisen sirkkalaisen näkökulmasta matkailu on tuonut tullessaan niin positiivisia kuin negatiivisia lieveilmiöitä.

-Positiivisia kuitenkin huomattavasti enemmän. Levi on tuonut muun muassa monenlaisia palveluita paikalliselle väestölle ja työpaikkoja runsaasti, Reijo Tiensuu kertoo.

Matkailun kautta Reijo tapasi myös elämänkumppaninsa, sillä Reijon opastamalla vaelluksella hänen seurassaan käveli viikon verran Kirsti, joka lopulta muutti Helsingistä Leville yhteiseen elämään. Kaikki matkailun vaikutukset eivät ole pelkästään positiivisia ja Reijo kertookin, että toisinaan kotipihalle voi eksyä matkailijoita, jotka etsivät kulkua Immeljärvelle tai istuvat lumipenkalla revontulia odotellen.

Luonto ja kasvit tärkeitä

Lapin kasvimaailma on rikas ja luonto kasvistoineen Tiensuulle tärkeitä. Oman työnsä ohella hän on opastanut lukemattoman määrän ihmisiä luonnossa ja kertonut retkillä keräämäänsä tietoutta luonnon monimuotoisuudesta. Hän tuntee hyvin alueen harvinaiset kasvitkin. Tiensuun lähiseuduilta keräämä kasvisto on tätä nykyä Oulun yliopiston kasvimuseossa esillä.

– Tiesitkö, että orkideoita kasvaa myös Lapissa? Tiensuu kysyy.

Immeljärven takana nouseva Kätkätunturi on suojeltu rakentamiselta, sillä Kätkän on tarkoitus olla virkistysalue.

-Prosessi Kätkätunturin suojelemiseksi ei ollut eri osapuolille helppo, mutta niin suojelu järjestyi, Reijo muistelee.

Kätkätunturi nousee Immeljärven takana. Kuva Annika Lompolo. 

Matkailun vaikutuksia alueella

Matkailun kehittyminen on Reijon näkökulmasta ollut hallittua, koska kunta on ollut  vahvasti mukana kehittämisessä. Kaavoitus on tärkeä osa suunnitelmallisuutta.

-Asumistilanne Levillä on hankala, sillä riittävästi asuntoja pitkäaikaiseen asumiseen ei ole. Mikäli asukas asuu lomahuoneistossa, voi se tuoda tullessaan arkielämän haasteita, esimerkiksi puhelinliittymän hankintaan liittyen, Reijo kertoo.

Yhtenä hienona esimerkkinä matkailun positiivista vaikutuksista Reijo kertoo Kittilän Ihmiset ry:n toiminnan. Yhdistyksen kehittäjät Kari ja Satu Salonen saavatkin häneltä ison kiitoksen. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on tuoda kunnan kylistä ikäihmisiä virkistäytymään Levin matkailukeskuksen palveluihin ja heitä varten järjestettyihin tapahtumiin. Toiminta on vahvasti vuorovaikutuksellista, sillä ikäihmiset pääsevät virkistäytymään matkailuyrityksissä ja kohtaamaan toisiaan. Yhdistystä tukevat useat eri yritykset.

-Matkailuyrityksistä lähtee maailmalle positiivista viestiä, kun ikäihmiset kertovat ystävilleen ja läheisilleen kokemuksistaan. Toiminta tuo hyvää kaikille mukana oleville, kertoo Tiensuu.

Reijo toteaa, että kotikylä on hyvin erilainen tänä päivänä kuin hänen lapsuudessaan, mutta se ei ole ollenkaan huono asia, sillä Kittilän kunta on saanut matkailusta elinvoimaa. Tiensuu kertoo jäävänsä odottamaan miten kehitys vie vielä eteenpäin Sirkan kylää osana Leviä ja laajeneeko matkailualue vielä yli Ounasjoenkin.

 

****

 

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!