Hilkka Lehtinen luotsaa vihreää hotellia tunturin syleilyssä

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

Hilkka Lehtinen on hotellinjohtaja, joka järjestää mielellään vastuullisuustapahtumia ja tykkää laittaa niissä myös omat hihansa heilumaan. -Työ ketjun hotelleissa on pitkälti samaa, mutta toimintaympäristöt ovat erilaiset, ja sen myötä vastuullisuustempauksemme vaihtelevat, toteaa Hilkka Lehtinen maailman luontopäivänä Break Sokos Hotel Levin järjestämässä siivoustapahtumassa. Kuva: Virpi Kallio

Julkaistu 7.3.2023
Teksti: Virpi Kallio

 

Rakkaus luontoa kohtaan johdatti Hilkka Lehtisen pohjoiseen asumaan ja työskentelemään. Hän on onnellinen liikkuessaan tuntureilla ja työskennellessään yrityksessä, joka kunnioittaa luontoa ja ymmärtää sen merkityksen.

Lehtinen muistelee, kuinka haikealta aikoinaan tuntuivat Lapin reissujen jälkeiset paluumatkat Etelä-Suomeen.

-Olemme vuosien ajan käyneet puolisoni kanssa Lapissa kesäisin vaeltamassa ja talvisin laskettelemassa, ja kotimatkalla aina mietimme, että onko meidän pakko palata, emmekö voisi muuttaa Lappiin. Samalla selasin puhelimesta pohjoisen avoimia työpaikkoja. Luonto oli syy, miksi halusimme muuttaa tänne, toukokuusta 2021 lähtien Levillä viihtynyt Break Sokos Hotel Levin hotellinjohtaja Hilkka Lehtinen toteaa. 

Sen lisäksi, että Lehtinen rakastaa pohjoista luontoa, hän ilmiselvästi nauttii työstään tunturin juurella sijaitsevassa vihreiden arvojen hotellissa. 

-On todella kiva olla töissä hotelliketjussa, jossa ymmärretään luonnon merkitys, viedään tavoitteellisesti asioita eteenpäin ja jossa vallitsee jatkuvan parantamisen tahtotila.

Green Key kannustaa yhä paremmaksi

Sokos Hotels on valittu Suomen vastuullisimmaksi hotelliketjuksi jo 11 kertaa, ja kaikki ketjuun kuuluvat hotellit ovat Green Key -sertifioituja. Jokainen hotelli hakee sertifikaattia erikseen, ja Break Sokos Hotel Leville se myönnettiin vuonna 2016. Kun sertifikaatin saa, se ei suinkaan tarkoita, että voisi tyytyväisenä jäädä laakereilleen lepäämään. Päinvastoin. 

-Meillä oli jälleen Green Key -hakemusprosessi, ja sertifikaattiamme jatkettiin vuodella. Vaatimustaso ei pysy samana, ja sertifikaatin saamiseksi yrityksen tulee koko ajan pyrkiä parempaan ja kehittyä.

Green Key -vastuullisuusohjelmassa osallistujayritykset sitoutuvat toimintansa jatkuvaan kehittämiseen ja raportoivat siitä vuosittain tehtävän jatkohakemuksen yhteydessä. Break Sokos Hotel Levin seuraavan vuoden työlistalla on niin isoja kuin pieniäkin kehityskohtia. 

-Ensi kesänä hankimme kyläpyörät, jolloin hotellilta pääsee helposti pyörällä eri kohteisiin ja näin edistämme ympäristöystävällistä liikkumista. Tulemme myös lisäämään metallin kierrätyksen hotellin käytävillä jo sijaitseviin kierrätyspisteisiin, ja hävikin vähentämiseksi tulemme antamaan Coffee Housen asiakkaille viimeisen aukiolotunnin aikana 30% alennuksen, Lehtinen listaa muutamia tulevan vuoden tavoitteita. 

Green Key -sertifikaattiin kuuluu myös vuosittainen raportointi erilaisiin teknisiin mittauksiin liittyen.

-Mittaamme esimerkiksi yöpymismääriä, vedenkulutusta ja -virtaamaa, energiankulutusta ja jätemääriä, jotka raportoimme eteenpäin.

Hilkka Lehtisen kaveriksi Break Sokos Hotel Levin järjestämään siivoustapahtumaan ennätti oman talon ravintolapäällikkö Jukka Laapotti. -Seuraava vastuullisuustapahtumamme on Earth Hour, jolloin kehotamme vieraitamme sammuttamaan kaikki valot ja suuntaamaan katseensa kohti tähtitaivasta. Kuva: Virpi Kallio

Pienetkin teot ovat tärkeitä

Hilkka Lehtinen korostaa, että kestävä matkailu koostuu valtavan isosta kentästä, jossa voi olla osallisena monella eri tavalla. Hän kannustaa ihmisiä ja yrityksiä teko kerrallaan -ajatteluun, sillä pienilläkin teoilla on merkitystä. Teko kerrallaan –motto on syntynyt Levin vastuullisuutta ja tulevaisuustyötä koskevissa työpajoissa, joissa Break Sokos Hotel Levi on ollut mukana.

Hotellivieraiden Lehtinen toteaa olevan tänä päivänä valveutuneita ja heitä osallistetaan vastuullisuuteen lempeästi muistutellen.

-Vieraamme toimivat ihanan vastuullisesti. Opastamme heitä ympäristöystävälliseen liikkumiseen, kierrättämiseen ja vastuullisuuteen. Infoamme hotellihuoneissa, nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa asioista, miten vieraamme voivat huomioida ympäristöä. Muistutamme ikkunoiden ja parvekkeen ovien kiinni pitämisestä, valojen sammuttamisesta ja sähkölaitteiden sulkemisesta huoneesta pois lähdettäessä. 

Break Sokos Hotel Levi lajittelee jätteet tehokkaasti ja ohjaa uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen sinne sopivat jätelajit. Energiaa säästetään käyttämällä led-valoja, energiansäästölamppuja, liikkeentunnistusta ja ajastusta valaisimissa. 

-Huolehdimme myös siitä, että vettä käytetään maltillisesti. Meillä on vedenvirtaaman sääntely käytössä, jolloin vesimäärät pysyvät tietyssä litramäärässä. Huonesiivouksessa käytämme ympäristömerkittyjä pesuaineita sekä työmenetelmiä, joissa käytämme vettä ja kemikaaleja puhtaanapidon varmistaen, mutta ympäristöä säästäen. 

Lehtinen kertoo koronapandemian vähentäneen radikaalisti hotellihuoneiden välisiivouksia ja tämä käytäntö on tullut jäädäkseen. 

-Korona-aikana vieraat välttivät kontakteja eivätkä halunneet välisiivouksia ja nykyään tarjoammekin vaihtoehdon, että niitä tehdään vieraan toiveiden mukaisesti. Tätä kautta tulee samalla säästöä pesuaineissa, vedenkulutuksessa ja laitteiden käytössä. 

Sen lisäksi, että hotellivieras voi valita vaihdetaanko liinavaatteet muutaman päivän välein vai ei, hän voi myös kompensoida hiilijalanjälkeänsä. 

-Jo vuoden ajan meillä on ollut mahdollisuus kompensoida hotellihuoneen käytön ja aamiaisen hiilijalanjälki.

Lehtinen näyttää tietokoneelta, kuinka helposti kompensoinnin voi klikata varaukselle. Esimerkkivarauksessa hotellivieraan maksettavaksi kertyisi kompensointimaksua 47 senttiä vuorokaudelta, joka kuulostaa varsin maltilliselta summalta eikä laittane majoittujan budjettia sekaisin. 

Edessä STF-merkin jatkohaku ja tilojen uudistus

Visit Finlandin kehittämän 7 askeleen kestävän matkailun kehittämispolun Sustainable Travel Finland -merkin jatkohakuprosessi on Break Sokos Hotel Levillä juuri alkamassa, ja tässä ohjelmassa kestävän matkailun vastuullisuutta katsotaan laajemmasta näkökulmasta. Esimerkiksi sosiaalinen vastuu on siinä entistäkin isommassa roolissa.  

-Kerromme lapsivieraillemme Onni Oravan ympäristöpassilla, kuinka jokainen meistä voi ottaa luonnon ja ympäristön paremmin huomioon. Teemme yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, ja tuemme lumilajiseura Levi Ski Clubia, jonka nuoret jäsenet voivat esimerkiksi käyttää suksihuoltotilaamme, kertoo Lehtinen Break Sokos Hotel Levin jo toteutuvasta sosiaalisesta vastuusta.

Sosiaaliseen vastuuseen kuuluu myös työntekijöistä huolehtiminen. Lehtinen iloitsee, että usean tämän sesongin työntekijän kanssa on jo nyt sovittu seuraavan sesongin työpestistä. 

-Työntekijöiden viihtyminen ja sitoutuminen on todella tärkeää. Kun työntekijät viihtyvät, myös vieraat viihtyvät ja tulevat uudelleen. Meillä on tiimeissä moniosaamista ja monet henkilöt työskentelevätkin eri osastoilla, jolloin he saavat vaihtelua työhönsä ja osaaminen kasvaa. Vieraamme saavat entistä parempaa palvelua, kun työntekijät ymmärtävät myös muiden osastojen toiminnan. 

Alkukesästä Break Sokos Hotel Levissä laitetaan paikat uuteen uskoon. 

-Ravintola Kiisa ja kahvila Coffee House avautuvat täydellisesti uusittuina juhannukseksi, ja uusi Grill It! -ravintola avaa ovensa elokuussa. Myös saunatilat uudistetaan kokonaan ja huoneissa tehdään tarvittavia uudistuksia. Uusien laitteiden valinnassa huomioimme energiansäästön, jolloin pystymme vaikuttamaan energiatehokkuuteen. 

Break Sokos Hotel Levi suosii ravintoloissaan luomua ja lähituottajien tuotteita – kalat hankitaan Torniosta, poro, riistakastike, blinit ja artesaanijäätelö Rovaniemeltä ja ylämaan karjan liha puolestaan Sodankylästä. 

-Myös viineissämme on tarjolla paljon luomuvaihtoehtoja, joihin kannattaa tutustua, suosittelee Hilkka Lehtinen.  

 

****

 

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!