Levi Snow Sports Academyn toimintaa ohjaavat kestävyyteen perustuvat arvot

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

Jukka Markkanen kertoo Levi Snow Sports Academysta. Video Annika Lompolo, Anique Lapland.

 

Julkaistu 29.3.2023
Annika Lompolo

 

Vuonna 1999 perustetun, vuonna 2023 jo 24 vuoden ajan toimineen Levi Snow Sports Academyn toimintaa kehitetään jatkuvasti. Toisen asteen opiskelijoita akatemiassa on tällä hetkellä 43 ja hakijoita enemmän kuin koskaan aiemmin. Haussa on myös kouluttaja huippu-urheilulinjalle. Akatemia tunnetaan lumilajien piireissä hyvin urheiluoppilaitoksena, jossa valmennetaan huippu-urheiluun tähtääviä opiskelijoita, mutta jossa myös freeride- ja monitaitolinjat ovat ainutlaatuisia maailmanlaajuisestikin katsottuna. Koulun tavoitteena on tarjota mahdollisuus valmistua erilaisiin ammatteihin, jotka liittyvät lumilajeihin ja hiihtokeskusympäristöön. 

 

Jukka Markkanen, Levi Snow Sport Academyn päävalmentaja kertoo, että akatemian toimintaa ohjaavat seuraavat arvot:

LUONTO – Lappilainen luonto ja lumi ovat kaiken toimintamme perusta

EDELLÄKÄVIJYYS – Tarjoamme tasokasta koulutusta, jonka ohella pyrimme työn iloon ja erinomaisuuteen

VIERAANVARAISUUS – Opiskelijat perheineen ympäri maan ovat tervetulleita

INHIMILLISYYS – Arvostus ja avoin vuorovaikutus toiminnassa

Unohtamatta oppivaa asennetta ja turvallisuutta!

Levi Snow Sports Academyn päävalmentaja, Jukka Markkanen, on itsekin akatemian entisiä oppilaita. Kuva Timo Koivisto.

Levi Snow Sports Academyn toiminta vahvistaa osaamista alueella

Jukka Markkanen aloitti Kittilässä vuonna 1999 lukion Levi Snow Sports Academyssa, silloisessa Levin Alppikoulussa. Huippu-urheilulinjalla aloitti tuolloin kaksi henkilöä – Jukka ja kittiläläinen Jouni Kaitala – ja monitaitolinjalla viisi muuta opiskelijaa. Markkanen kiittää silloisia päättäviä tahoja kunnassa siitä näkemyksen voimasta ja panostuksesta, jolla akatemia sai mahdollisuuden lähteä liikkeelle.

-Toimintaympäristönä Levi on suomalaisesta ja pohjoismaisesta näkökulmasta hiihtokeskusten jalokivi, Markkanen sanoo.

Yhtenä akatemian tavoitteena alun alkaen oli lisätä toisen asteen, eritoten lukion, houkuttavuutta ja elinvoimaisuutta. Nykyään ammatillisen koulutuksen puoli on vahvistunut lukion rinnalla voimakkaasti.

Akatemian toiminta vahvistaa kunnan elinvoimaisuutta, sillä Kittilään muuttaa nuoria ja perheitä opintojen myötävaikutuksella. Toiminta vaatii satsauksia, mutta se tulee moninkertaisesti Kittilän kunnalle takaisin. Akatemia työllistää tällä hetkellä viisi päätoimista valmentajaa ja 43 opiskelijalle jää nykyisten opintojen myötä  jälki Levistä ja Tunturi-Lapista lumilajien osalta. Opiskelijoiden on aikanaan on helpompi mahdollisten jatko-opintojen jälkeen palata tuttuun ympäristöön, joten akatemian toiminta vahvistaa osaamista  ja työvoiman saantia alueella.

Luonto ja lumi ovat perusedellytyksiä Levi Snow Sports Academyn toiminnalle

Lähtökohtana toiminnalle on ollut luoda kestävä malli, jolla oppilaitos voi tukea hiihtolajien toimintaa ja samalla luoda yksilölle tervetullut kokemus lumilajien pariin. Tavoitteena on luoda tunne siitä, että opiskelija on tervetullut yhteisöön ja hiihtokeskusympäristöön oppimaan ja varmistaa ja vahvistaa osaamista lumella työskentelyyn. Levillä on loistava hiihtokoulu ja koulutuksella varmistetaan monipuolista osaamista hiihdonopetukseen. Akatemiaa kehitetään jatkuvasti, toiminta on arvoiltaan ja toiminnaltaan kestävällä pohjalla ja vuosien työ näyttää nyt hyviä tuloksia. 

Jukan oma tarina on kuin Levi Snow Sport Academyn “manuaalista”. Levin Alppikoulun jälkeen jatko-opinnot veivät muualle, mutta rakastuminen kittiläläiseen naiseen ja sopivat työkuviot lumen parissa  saivat hänet palaamaan takaisin Kittilään. Perhe, koti ja juuret ovat nyt vahvasti tunturimaisemissa. Aikoinaan Jukka koki itsensä tervetulleeksi Kittilään ja toivoo, että Levi Snow Sport Academyn väki saa saman tunteen heräämään myös nykyisin uusissa opiskelijoissa.

-Millä se tunne voidaan herättää? Miettimällä hommat opiskelijaa ajatellen niin valmiiksi, että muutto uudelle paikkakunnalle on helppoa, Markkanen pohtii.

Asuminen Kittilässä ja kulkeminen Leville treeneihin on mietitty opiskelijoiden puolesta valmiiksi. Treeneihin kuljetaan useampana päivänä viikossa ja tästä on myös herännyt ajatus siitä, että kyseistä kuljetusta voisivat käyttää muutkin. Pilottikokeilu kaikille avoimelle yhteiselle harrastebussikuljetukselle on startannut keväällä 2023.

-Eli kuka tahansa, joka tarvitsee kyydin Leville ja takaisin bussin aikataulun mukaan voi kohtuullisella kustannuksella päästä kulkemaan, Jukka neuvoo.

Lisätietoja harrastebussista löytyy Kittilän kunnan nettisivuilta: https://kittila.fi/asuminen-ja-ymparisto/liikenne/harrastebussi-kittila-sirkka. Jukka toivoo, että bussin vuorot löytävät käyttäjäkuntansa.

-Tässäkin asiassa yhdessä tehden, olemme vahvemmat, päättää Jukka.

 

****

 

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!