Polar Star Travel tarjoaa luontoelämyksiä ja majoitusta vastuullisesti

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

Polar Star Travelin yrittäjät korostavat, että luontoaktiviteettien tulisi olla ohjattua toimintaa, sillä ihmisen ei pitäisi jättää jälkiään joka puolelle luontoon.  Heidi ja Juha Jokela muistuttavat, että arktisen alueen suojelu on äärimmäisen tärkeää, ja vastuu luonnosta on jokaisella. Kuva: Virpi Kallio

 

Julkaistu 22.3.2023
Virpi Kallio

 

Polar Star Travelin yrittäjäpariskunta Heidi ja Juha Jokelalle kestävän matkailun näkökulmien huomioiminen niin majoituspalveluiden kuin luontoaktiviteettien tuottamisessa on itsestäänselvyys. Yritykselle on myönnetty sekä Green Key – että Green Activities -ympäristösertifikaatit. 

Kun Raija “Raiski” Palosaaren yritys Lapin Luontoelämys siirtyi vuonna 2020 Heidi ja Juha Jokelan vetovastuulle, olivat yrityksen ympäristöystävälliset toiminnot jo valmiiksi erittäin hyvällä tolalla, ja ohjaksiin oli helppo hypätä.  

-Raiski on vanha partiolainen kuten minäkin, ja meitä yhdistää rakkaus arktiseen Lappiin. Kaikki kestävän matkailun seikat oli jo huomioitu Lapin Luontoelämyksessä todella hyvin. On ollut aina itsestään selvää, että kaikki roskat tuodaan luonnosta pois eikä esimerkiksi retkillä käytetä kertakäyttöastioita. Green Key -sertifikaatin myötä nämä asiat kirjattiin ylös, ja teimme johtamissuunnitelman, jotta voimme tulevaisuudessa vielä entisestäänkin parantaa ja kehittää vastuullista toimintaa, kertoo Heidi Jokela.  

Luonto ei saa kärsiä aktiviteettien vuoksi

Green Key -sertifikaatin lisäksi Polar Star Travelille on myönnetty Green Activities -sertifikaatti, joka perustuu ohjelmapalvelualalle suunniteltuihin vastuullisuuskriteereihin, joiden noudattamiseen ja seurannan raportointiin yritys sitoutuu.

Polar Star Travelin ympäristöystävällisiä luontoaktiviteetteja ovat muun muassa lumikenkäily, maastohiihto, pilkkiminen, pyöräily, sup-lautailu, koskenlasku ja melonta.

Yksi erittäin suosittu talvinen aktiviteetti on perisuomalainen potkukelkkailu, jota voi tehdä oman maun mukaan joko lupsakkaan tahtiin tai vähän vauhdikkaammin.

-Monet ulkomaalaiset eivät ole koskaan edes kokeilleet potkukelkkailua, ja he ovat siitä tosi innoissaan, Juha Jokela kertoo.

Polar Star Travelin yrittäjät korostavat, että luontoaktiviteettien tulisi olla ohjattua toimintaa, sillä ihmisen ei pitäisi jättää jälkiään joka puolelle luontoon.  

-Olisi hyvä olla esimerkiksi valmiita reittejä ja tulistelupaikkoja. Jos hakataan puita sieltä täältä ja tehdään nuotioita kaikkialle, niin se tuhoaa luontoa.

Heidi ja Juha Jokela muistuttavat, että arktisen alueen suojelu on äärimmäisen tärkeää, ja vastuu luonnosta on jokaisella. 

-Pohjoisen luonto on herkkä ja mikäli se kärsii esimerkiksi massaturismin takia, sen uusiutuminen kestää tosi kauan. Jos menetämme luonnon, meillä ei ole mitään, omat matkailijaryhmänsä maltillisen kokoisina pitävä yrittäjäpariskunta toteaa. 

Polar Star Travelin kävelevä tarinapankki 

Arktisen luonnon suojelemisen lisäksi lappilaisen kulttuurin ja elämäntavan vaaliminen ja niistä matkailijoille kertominen on Heidi ja Juha Jokelalle tärkeää. Perimätietoa halutaan jakaa ja sitä riittää Juha Jokelalla, sillä hänen sukunsa on asuttanut Ounasjoen rantoja yli 500 vuoden ajan. 

-Taidan olla paikallisuuden tae tässä firmassa, nauraa Juha Jokela, Sirkan ja Könkään ensimmäisen suomalaisen uudisraivaajasuvun jälkeläinen.

Luontoretkillä Juha Jokela kertoo asiakkailleen paikallisesta kulttuurista ja historiasta. Hän toteaa, että retkillä tulee aina eteen paikkoja, joista muistuu mieleen joku kiinnostava tarina kerrottavaksi. Kiehtovia tarinoita on niin paljon, että ne on tarkoitus tallentaa. 

-Koostamme parhaillaan tarinapankkia, josta myös oppaamme saavat ammentaa näitä juttuja, jotka ovat tosi tärkeä osa retkiämme, kertoo Heidi Jokela.  

Sertifikaattien arvon ymmärtäminen

Heidi ja Juha Jokela toteavat, että suurimmalla osalla pohjoisen ihmisillä luonnon kunnioitus ja suojelu tulee jo äidinmaidossa, mutta he suosittelevat paikallisia yrityksiä perehtymään ympäristösertifikaatteihin ja rohkeasti hakemaan niitä. 

-Jos rakastat luontoa, niin suojelet sitä. Siinä on mielestäni täällä onnistuttu hyvin. Mutta kannustan paikallisia yrityksiä sertifikaattien hakuun. Todella moni toimii jo niiden periaatteiden mukaisesti, mutta sertifikaatit pitäisi tehdä, jotta tuo toiminta voidaan todistaa, pohtii Heidi Jokela. 

Yrittäjäpariskunta myöntää, että sertifikaatin haku voi olla byrokraattista ja se kenties jarruttaa yritysten aktiivisuutta sertifikaattien suhteen. Mutta pitkällä tähtäimellä vaivannäkö kannattaa.   

-On totta, että prosessiin liittyy paperityötä ja se voi olla yrittäjälle kynnys. Asiaan täytyy hieman paneutua ja esimerkiksi talvisesongin kiireiden jälkeen siihen on hyvin aikaa. Jotkut yrittäjät sanovat, että asiakkaat tulevat tänne muutenkin, joten miksi hakea sertifikaattia. Mutta kuka ne matkailijat tänne tuo? Kansainväliset matkanjärjestäjät. Matkailijavirtamme voi yllättäen kääntyä, sillä yhä useammat matkanjärjestäjät vaativat ympäristösertifikaatin.

Heidi ja Juha Jokela toteavat, että kun heidän yrityksellään on ympäristösertifikaatti, se on matkanjärjestäjälle tae, että yrityksessä toimitaan vastuullisesti. 

-Vastuullisuus on suunniteltua ja raportoimme joka vuosi, mitä kehitystoimenpiteitä teemme sekä majoituspalvelujemme että aktiviteettiemme suhteen. Seuraavaksi haemme kansainvälistä Travelife for Tour Operators -sertifikaattia, joka sertifioi yrityksemme kaikki toiminnot, ja joka seuraa myös alihankintaketjuja. Käytännössä se tarkoittaa, että emme voi pitää alihankkijoina sellaisia yrityksiä, joilla ei ole kestävän matkailun kriteerit kunnossa.

Kansainväliset matkailijat arvostavat vastuullisuutta

Polar Star Travelin asiakaskunnasta on 80% ulkomaalaisia. 

-Keskieurooppalaiset kierrättävät todella paljon. He ovat hyvin valveutuneita vastuullisuusasioissa ja laittavat merkille sen, että meillä asiat hoidetaan hyvin, iloitsee Juha Jokela. 

Yrityksen Levillä sijaitsevissa majoituskohteissa on muun muassa kierrätykseen ja siivoukseen liittyvät ohjeistukset ja matkailijat ovat niistä varsin ilahtuneita.  

-Loma-asunnoissamme on ohjeet, että paperin ja lasin voi laittaa majoituspaikkojen kierrätyspisteisiin ja muut kierrätettävät jätteet voi viedä vaikkapa S-Marketin kierrätyspisteeseen. Olemme myös ohjeistaneet värikartalla, millä siivousliinalla mikäkin paikka siivotaan. Asiakkaat ilahtuvat siitä, että he voivat toimia samoin kuin kotonaan, jossa esimerkiksi samalla rätillä ei siivota joka paikkaa. Olemme myös panostaneet siihen, että loma-asuntomme siivousvälineillä on joku ekomerkki, kertoo Heidi Jokela. 

Green Key -sertifikaatin myötä Polar Star Travelin lomahuoneistoista tarkistettiin muun muassa vedenvirtaumat. Mittaustulokset yllättivät. 

-Emme olleet edes ajatelleet, että vedenpaineella voi olla niin suuri merkitys. Vaihdoimme suihkujen päät ja näillä pienillä toimenpiteillä vesilaskut pienenivät. Siirrymme myös pikkuhiljaa huoneistoissa ilmalämpöpumppuihin, jotta ei tarvitsisi lämmittää koko ajan sähköllä, kertoo Heidi Jokela.

Ekologisen vastuullisuuden lisäksi Polar Star Travelilla ymmärretään myös taloudellinen ja sosiaalinen vastuullisuus.

-On tärkeää investoida yrityksen tuotosta tullut raha, koska sillä kehitämme toimintaamme sekä ympärivuotista matkailua ja näin voimme työllistää ihmisiä tasaisesti ympäri vuoden. Tavoitteemme on saada ulkomaalaisia ryhmiä kesällä tänne ja niitä on ilahduttavasti tulossakin.

 

****

 

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!