Halu auttaa ja yhteisöllisyys ovat VPK:n eteenpäin vieviä voimia

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

Kittilän VPK hoitaa Lapin vapaaehtoisista palokunnista eniten hälytyksiä. Kuva Annika Lompolo.

 

Miten matkailu vaikuttaa VPK:n toimintaan Kittilän kunnassa? Millaista toiminta on?  Pääseekö kuka tahansa mukaan VPK:n toimintaan? VPK:n toiminnassa pitkään vaikuttaneet Timo Sattanen sekä Pekka Lehto kertovat yhdistyksen toiminnasta.

 

Kittilän VPK hoitaa yli 400 hälytystä vuodessa. Kesä on hiljaisempaa, mutta sesonkina, vilkkaimpaan aikaan hälytyksiä saattaa tulla jopa seitsemän päivässä. Kittilän kunnassa on kolme hälytysyksikköä – Kittilä, Sirkka ja Raattama. Kaikilla yksiköillä on pelastuskalustoa moneen tarpeeseen, esimerkiksi maastopelastuksiin, ja henkilöstöä on hyvin käytettävissä.

-Haasteena ovat päivähälytykset, koska väki työskentelee usein päivisin. Sammutussopimukset on kuitenkin aina pystytty täyttämään, Pekka Lehto kertoo.

Kittilän VPK:n Timo Sattanen esittelee Sirkan VPK:n puheenjohtaja Pekka Lehdolle kuluvan vuoden helmikuun hälytyksiä, joita on monta. Molemmat ovat toimineet jo pitkään VPK:ssa – Timo jo 50 vuotta ja Pekkakin 30 vuotta. Kuva Annika Lompolo.

Miehistön monialainen osaaminen on VPK:n toiminnan etu

Hälytyksen tullessa kuntarajoja ei katsota, vaan kutsu käy sille yksikölle, joka on lähimpänä. Timo Sattanen kertoo, että VPK:n etu on sen moninaisuus ja miehistön tietotaito, monialaisuus ja aluetuntemus ovat vahvuuksia kutsun käydessä.

Yrityksen oman henkilökunnan pitkä kokemus VPK:n toiminnasta ja toimitila- ja aluetuntemus pelastivat muun muassa kaksi tampparia Oy Levi Ski Resort Ltd:n huoltohallin palossa vuonna 2021. Vahingot olisivat olleet huomattavasti suuremmat, jos yrityksen oma henkilökunta ei olisi osallistunut pelastustöihin. 

-VPK:n toiminnassa mukana oleminen on kutsumus. Vaikka toiminnasta saa korvauksen, ei tätä työtä tehdä rahasta. Eikä myöskään kello kaulassa. Koskaan ei voi etukäteen tietää, kuinka kauan keikalla kestää. Tärkeimpinä toimeenpanevina voimina ovat halu auttaa ja yhteisöllisyys. Osallistumalla toimintaan kantaa oman kortensa yhteiseen kekoon, Pekka kertoo.

VPK:n toiminta on monipuolista ja toisinaan yhdistys on mukana myös esimerkiksi sukellusosaston tai pelastuskoiraosaston toiminnassa.

Kittilän VPK:n harjoitukset. Video Annika Lompolo, Anique Lapland.

Toiminta matkailukeskuksessa

Saako sitten matkailukeskuksessa hälytyksen tullessa tarpeeksi tilaa pelastaa rauhassa? 

– Kyllä saa. Hyvin matkailijat ja paikalliset antavat hyvin tilaa VPK:n hoitaa työnsä. Toki katselijoita ja kuvaajia on usein paikalla, Pekka ja Timo kertovat.

Toivoisimme, että kuvaajat keskittyisivät kuvaamaan iloisia hetkiä hälytysten sijaan, Timo ja Pekka sanovat. Kuva Annika Lompolo.

Miehet kertovat, että miehistön keskuudessa on hyvä henki. Vaikka vakavien asioiden äärellä toimitaan, huumoria pitää olla. Se illan harjoituksista huokuukin. Ja kun ikäviä asioita työssä kohdataan, niiden käsittelyyn on nykyään olemassa ohjattu toimintamalli.

– Ennen asiat käsiteltiin saunan lauteilla ja toki vielä nykyäänkin, mutta myös muulla tavoin. Harjoituksiin on hyödyllistä osallistua, mutta se on myös hauskaa, kun henki on hyvä, miehet kertovat.

Tänään oli onneksi harjoitus kyseessä, kun Kittilän alakoulun kellarissa harjoiteltiin savusukellusta ja pelastamista.

Kittilän VPK:n harjoitus Kittilän alakoululla. Video Annika Lompolo, Anique Lapland.

 

 

Korona-aika toi ennen kaikkea varustautumistilanteissa hälytyksiin haasteita. Pekka kertoo, että ennen kaikkea ensivastehälytyksissä häntä mietitytti, kuinka paljon aikaa menetettiin itse pelastustöistä varusteita puettaessa. Maski hankaloitti työtä, mutta kaikki toteutettiin THL:n ohjeiston mukaisesti.

Syksyllä 2022 Levin alueen matkailuyritykset palkitsivat VPK:n hyvästä työstä alueen hyväksi. Miehet kertoivat, että tuntui hyvältä kokea, että yhteistyötahot arvostavat heidän tekemäänsä työtä. Tähän työhön molempia ajaa halu kantaa oma kortensa kekoon turvallisuuden näkökulmasta. Turvallisuuden huomioonottaminen on osa kestävää matkailua.

Voiko kuka tahansa tulla mukaan toimintaan?

Timo kertoo, että yhdistyksen nettisivuilta https://www.kittilanvpk.fi löytyy harjoitusaikataulut. Pääosin harjoituksia pidetään joka toinen torstai Kittilässä ja joka toinen torstai Sirkassa.

– Mikäli toimintaan mielii mukaan, on tervetullut mukaan harjoituksiin. Täyttämällä henkilökaavakkeen vakuutus astuu voimaan, ja silloin voi osallistua harjoituksiin, Timo kertoo.

VPK:ssa on myös nuoriso-osasto ja se on aktiivinen, mikä ilahduttaa sekä Pekkaa että Timoa. Erilaisten koulutusten kautta lisätään yksilön valmiutta osallistua pelastustehtäviin ja 3–4 kurssin jälkeen voi jo osallistua hälytyksiin. Kokemus tuo työhön varmuutta. Yhdistyksessä on myös tuki- ja huolto-osasto, jonka tehtävään kuuluu huoltaa sekä VPK:n jäseniä sekä onnettomuuksien kohtaamia ihmisiä. 

 

****

 

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!