Eläinten hyvinvointi toiminnan lähtökohtana

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

Huskyille on ominaista halu vetää valjakkoa ja juosta. Kuva Päivi Hiukka.

 

Julkaistu 28.3.2023
Annika Lompolo

 

Lapin matkailun vetovoimatekijöitä ovat eläimiin liittyvät aktiviteetit kuten husky- ja poroajelut sekä ratsastusretket. Vastuullinen toiminta eläinten kanssa työskennellessä matkailualalla on tärkeä osa kestävää matkailua. Eläinten roolista lappilaisessa matkailussa voit lukea Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa -hankkeen sivuilta.  

 

-Matkailijat ovat kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista ja kyselevät hyvinkin yksityiskohtaisesti siitä, miten eläimet työskentelevät ja miten niitä hoidetaan, kertoo Päivi Hiukka, Polar Lights Toursin omistaja.

Polar Lights Toursilla työskentelee huskyja, hevosia sekä poroja ja aamu alkaa sillä, että eläimet huolehditaan ensimmäiseksi. Sitoutunut henkilökunta tuntee työkaverinsa, eli tässä tapauksessa huskyt, hevoset ja porot, hyvin ja näin kunkin eläimen hoitaminen, työ ja ruokinta on pitkällä tähtäimellä optimaalista. Eläimet tulee tuntea yksilöllisesti, jotta ne saavat juuri oikeanlaista ravintoa ja toteuttavat lajilleen tyypillistä käyttäytymistä päivän töissä. Eläinten hoitaja voi esimerkiksi seurata eläimen kokonaistilannetta ravinnon osalta niin, että valjakossa juoksevan koiran kunto on paras mahdollinen.

 

Polar Lights Toursilla työskentelee huskyja, hevosia ja poroja. Kuvat Päivi Hiukka.

Huskyille on ominaista halu vetää valjakkoa ja juosta

-Koiraa ei voi pakottaa vetämään. Vaikka valjakossa toimiminen on koiran työtä, se on enemmän kuin innokas tekemään työnsä. Se on syntynyt sitä varten, kertoo Päivi Hiukka.

Jotkut koirista ovat Päivi Hiukan mukaan niin innokkaita tekemään työnsä, että ne kiipeävät häkin yli, ellei olla tarkkana. Sesonkiaikana työpäivät voivat venyä pitkiksi niin koirilla kuin ihmisilläkin, mutta koirille annetaan riittävästi vapaapäiviä.

Koirissakin on yksilöitä työn tekemisen suhteen samoin kuin ihmisissäkin on. Toiset ovat innokkaita lähtemään heti ja tekevät kaiken täysillä, kun taas toiset ottavat rauhallisemmin työnsäkin. Työn suunnittelussa persoonallisuus tuleekin ottaa huomioon. Esimerkiksi valjakkoon laitetaan juoksemaan ne koirat, joiden yhteistyö sujuu hyvin hyvä, jolloin koirilla on turvallinen olo tehdä työnsä. Valjakossa koirat juoksevat pareittain, ja siksi on tärkeää, että koira tuntee parinsa hyvin. Asiakkaat vaihtuvat usein, mutta rutiinit luovat turvallisuuden tunteen ja siksi valjakkoparilla on merkitystä työn sujumiseen. 

Koirat työskentelevät valjakossa pareittain ja työn suunnittelussa otetaan koirien persoonallisuus ja yhteistyö huomioon. Kuvat Päivi Hiukka.

Eläinten hyvinvointiin vaikuttavat myös olosuhteet

Polar Lights Toursin toiminta-alueella on tasainen maasto ja reitit ovat helppoja. Asiakkaat ovat usein ensikertalaisia, joten helppo maasto takaa sekä asiakkaiden että huskyjen turvallisuuden.

-Tärkeintä on luoda olosuhteet sellaisiksi, että kaikille on turvallista toimia luonnossa. Kaikilla työpaikoilla sattuu odottamattomia asioita, mutta kun asiat ovat mietitty loppuun asti ja toiminta on mahdollisimman turvallista, silloin on mahdollista tuottaa asiakkaille huikeita elämyksiä eläinten seurassa, Päivi Hiukka kertoo.

Parhaimmillaan valjakkoa ajaessaan asiakas saa kokea olevansa osa tiimiä – olla yhtä huskyjen kanssa.

-Asiakkaat ovat hyvin kiinnostuneita koirien elämästä ja yhtenä kysymyksenä nousee se, että mitä koirille tapahtuu, kun ne ikääntyvät, Päivi Hiukka kertoo.

Huskyt elävät tarhalla elämänsä loppuun asti ja kun aktiviinen työvaihe on ohi, niistä tulee nuorempien valmentajia ja opettajia. Jossain vaiheessa on tehtävä raskas päätös ja päästää karvainen työkaveri juoksemaan valjakkoon, jossa voimat eivät koskaan lopu ja aina on hyvä päivä juosta.

Päivi Hiukan polku eläinten parissa on lähtenyt jo lapsuudesta. Hevosvaelluksia hän on vetänyt jo 20 vuotta. Kuva Päivi Hiukka.

Sustainable Travel Finland -kehittämispolku osana yrityksen toimintaa

Polar Lights Tours on kulkenut Sustainable Travel Finlandin (STF) kestävän matkailun kehittämispolun ja yrityksessä odotetaan innolla, mitä uutta kehitystyö tuo tullessaan. 

-Vaikka matkailija olisikin saapunut lentäen matkailukohteeseen, voi hän tehdä kestävämpiä valintoja paikan päällä esimerkiksi ostamalla paikallisia tuotteita ja palveluita, kertoo Päivi Hiukka.

Valitessaan kestävän matkailun sertifiointia yritykselleen, Päivi Hiukka tutustui useisiin erilaisiin ympäristöohjelmiin. Päivi Hiukan kokemuksen mukaan joissain ympäristöohjelmissa saatetaan osittain keskittyä eläimen kannalta epäoleellisiin seikkoihin, kun kokonaisuus on kuitenkin lopulta se, joka ratkaisee. Kun eläintä kohdellaan hyvin ja sen tarpeet huomioidaan, eläin voi hyvin. STF-merkki on nyt saatu yritykselle ja siihen kuuluu jatkuva kehittäminen ja omavalvonta.

Päivi Hiukan oma polku eläinten parissa on lähtenyt jo lapsuudesta. Yön yli kestäneellä vaelluksella oman hevosensa kanssa Päivi kertoi pohtineensa, että tätä hän haluaa tehdä aikuisena. Erilaisten opintojen ja työkokemuksen pohjalta Päivi perusti yrityksensä vuonna 2008. Hevosvaelluksia hän on vetänyt jo 20 vuotta, koirat tulivat mukaan aiemman parisuhteen kautta. Vuonna 2013 yritys tuotiin Leville.

-Tätä en ole katunut päivääkään. Yrittäjänä minulla on vahva usko ylös- ja eteenpäin menemiseen, Päivi Hiukka kertoo. 

 

****

 

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!