Matkailu mahdollistaa monipuolista yritystoimintaa Kittilässä

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

Kittilän Yrittäjien puheenjohtaja Pertti Hettula luotsaa monialaista perheyritystään Kittilässä. Kuva Annika Lompolo.

 

Julkaistu 29.3.2023
Annika Lompolo

 

Matkailu Levillä ja Kittilässä työllistää lukemattoman määrän henkilökuntaa ja Kittilän kunnassa on suuri määrä yrityksiä verrattuna moneen muuhun Lapin kuntaan. Yritysten kirjo on monipuolinen niin toiminnaltaan kuin kooltaan –  yrityksiä on mikroyrityksistä, eli 1-10 henkilön yrityksistä, suuriin yli 250 henkilöä työllistäviin yrityksiin ja osa yrityksistä on myös monipaikkaisia. Yritysten moninaisuus tulee esille myös tarkasteltaessa niiden toimintoja. Monet yritykset ovat monialayrityksiä, jolloin yrityksen toiminta voi olla hyvin monipuolista. Selittävänä tekijänä yritysten moninaisuudelle on alueen kasvu ja osittain matkailun sesonkiluonteisuus, mutta myös muut elinkeinoelämän tarpeet. 

 

Kestävyys ja yhteistyö kehittämisen lähtökohtana

Matkailuyritysten lisäksi alueella on paljon matkailua tukevia yrityksiä, joiden liikevaihto ja henkilöstön määrä olisi luultavasti toisenlainen, mikäli matkailua ei alueella olisi. Kittilän Yrittäjien puheenjohtajan Pertti Hettulan perheyritys Hettula Oy on yksi matkailua tukevista yrityksistä. Yrityksellä on oma jäteasema ja sen palvelukokonaisuudessa on tarjontaa nykyaikaisesta ja kestävästä jätehuollosta mm. hinauspalveluun ja taksipalveluun.

-Yritykset alueella kehittyvät pitkälti alueella heränneiden tarpeiden kautta, mutta myös kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Hettula Oy tarjoaa laajasti jätteiden kierrätyksen ja lajittelun palveluita mm. biojätteen keruun ja kuljetuksen biokaasulaitokselle. Alue kehittyy koko ajan ja me sen mukana, Pertti Hettula kertoo.

Kehittäminen, pitkän tähtäimen suunnitelmat ja yhteistyö yritysten sekä kunnan kanssa ovat niitä tekijöitä, joilla kestävää matkailutoimintaa rakennetaan alueellisesti, mutta myös yrityksen sisäisesti. Yksi mikroyrityksiä ja suurempia yrityksiä yhdistävistä tekijöistä on työllistäminen ja työtä alueella onkin tarjolla runsaasti erityisesti matkailun huippusesonkien aikaan.

-Monesta suusta kuuluukin, että ei Levillä ja Kittilässä tarvitse elää ilman työtä, etenkään sesonkiaikoina. Haasteena alueella on asuntotilanne, mutta se on tiedostettu ja asiaa kehitetään koko ajan, kertoo Pertti Hettula.

Monimuotoinen yritystoiminta luo monipuolista tarjontaa alueelle

Alueen jatkuva kasvu on lisännyt tarjontaa palveluiden osalta ja esimerkiksi ravintoloiden määrä ja moninaisuus matkailualueella ovat poikkeuksellisia. Matkailija voi helposti syödä viikon lomansa aikana joka päivä eri ravintolassa. Levillä ja Kittilässä on hyvin monimuotoista yritystoimintaa ja ravintolapalveluiden lisäksi matkailijalle on tarjolla lukemattomia muita monipuolisia palveluita.

-Murtomaahiihtäjälle löytyy Leviltä 230 km latua hiihdettäväksi, Pertti Hettula kertoo. Kuva Annika Lompolo.

Mikroyrittäjä voi tehdä töitä omalle yritykselleen osan vuodesta ja olla osan vuodesta palkattuna toisessa yrityksessä. Yritys saattaa esimerkiksi tarjota matkailusesonkina elämys- ja ruokapalveluita ja lumettomana aikana keskittyä poronhoitoon. Vuokraamo voi tarjota talvella vuokralle esimerkiksi suksia tai moottorikelkkoja ja kesällä pyöriä.

-Mielikuvitus ja kestävä liiketoiminta ovat ainoat rajoitukset yritysten kehittämiselle. Alueen kehittyessä tarvitaan entistä enemmän ympärivuotista toimintaa ja myös työvoimaa, toteaa Pertti Hettula.

Tukea yrittämiseen

Matkailualueella tarvitaan innovatiivisia yrittäjiä, henkilökuntaa ja yhteistyötä kunnan kanssa. Kittilän kunnan elinkeinopalveluiden osasto Kideve Elinkeinopalvelut tarjoaa aloittavalle yritykselle vahvaa osaamista ja tietoa alueella toimimisesta yrittäjänä. Samoin kehittyvälle yritykselle tarjolla on palveluita erilaisten aluetta hyödyttävien hankkeiden kautta. Tutustu https://www.kideve.fi. Yritys- ja hanketukea alueella tarjoaa myös Leader Tunturi-Lappi https://leadertunturilappi.fi. Leaderin uusi ohjelmakausi on alkanut vuoden alusta 2023 ja monenlaisia uusia yritystukia on tulossa tarjolla vuoden 2023 aikana. 

-Kukaan ei pärjää yksin, mutta yhdessä me yrittäjät olemme vahvoja, Pertti kannustaa.

Vertaistukea on saatavilla sekä Kittilän Yrittäjät ry:ltä että Tunturi-Lapin Yrittäjänaiset ry:ltä. Pertti ja Marja-Leena Magga – yrittäjänaisten yhdistyksen puheenjohtaja – sekä yrittäjäyhdistysten jäsenet yhdessä toivottavat kaikki yrittäjät mukaan paikallisten yrittäjäyhdistysten toimintaan ja yhteisiin tapahtumiin kuten esimerkiksi valtakunnalliseen Yrittäjien Aprés Ski Levi -tapahtumaan 27.-28.4.2023, Kittilän markkinoiden järjestämiseen 6.-10.7.2023 ja Korkeanpaikan Leiri – yrittäjänaispäiville Levillä 29.-30.2023. Lisätietoa kittilan@yrittajat.fi ja tunturilapinyrittajanaiset@gmail.com

 

****

 

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!