Piha- ja julkisivuvalaistus - tyyliä ja turvallisuutta

Pihojen ja tonttialueiden valaistus kytkee pihaympäristöt osaksi kyläkuvan kokonaisuutta ja takaa niiden toimivuuden ja turvallisuuden pimeän aikaan.

Hyvän pihavalaistuksen piirre on, että se valaisee haluttuja ja tarvittavia pintoja, mutta ei häikäise pihalla oleskellessa. Häikäisynestoon onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota. Häikäisynestoltaan hyvä valaisin on sellainen, jonka valonlähde ei näy normaalisti pihalla liikkuessa. Erityisen tärkeää tämä on käytettäessä 1,5-4 metrin pylväitä. Tarvittaessa tulee käyttää häikäisysuojia. Mikäli valaisimen valonlähteen edessä on opaali kupu, tulee valonlähteen tehon olla sellainen, että kupu ei hohda häikäisevästi.

Ympärisäteileviä valaisimia tulee välttää, ellei siihen ole joku syy (lähellä valaistavaa pintaa). Julkisivujen valaistus on suositeltavaa. Parvekkeiden (erityisesti ylimpien kerrosten) seinävalaisimien valinnassa on huomioitava myös alaspäin suuntautuva valo ja mahdollinen häikäisy.

Rakennusten valaistuksen sähköistyksessä tulisi huomioida eri valaistuksien ohjattavuus itsenäisinä ryhminä (kulkuvalot-julkisivuvalaistus-jouluvalot). Tämä mahdollistaa sähkövalojen poiskytkennän tilapäisesti tärkeiden tapahtumien ajaksi, jolloin tunnelmaa toteutetaan esimerkiksi kynttilöiden, ulkotulien avulla. Toinen tarve voi liittyä jouluun: näyttävä julkisivuvalaistus on hyvä, mutta voi vaikeuttaa tunnelmallisen jouluvalaistuksen luomista, elleivät julkisivuvalaistus ja jouluvalaistus ole erikseen ohjattavissa.

Malleja kiinteistöjen pihavalaisimista

Kiinteistön ja pihan valaisintyyppi valitaan ensisijaisesti rakennuksen tyyliin sopivaksi. Valinnassa tulisi kuitenkin huomioida edellä mainitut suositukset. Alla on muutamia hyviä esimerkkejä valaisinvaihtoehdoista.

piha_julkisivuvalaistus2

Esimerkki pihavalaisimesta, jossa valo suuntautuu alaspäin eikä häikäise. Kuva Leviltä, LITE-designs

piha_julkisivuvalaistus4

Esimerkki suositeltavasta epäsuorasta seinävalaisimesta. Kuva LITE-designs

piha_julkisivuvalaistus3

Suositeltava valaistustapa: Valo suuntautuu alaspäin ja valaisimessa on häikäisysuoja. Kuva LITE-designs