Pollarit ja ajoesteet

Pollareita tarvitaan paikkoihin, jossa ajo halutaan estää tai joissa pysäköinti saattaa olla houkuttelevaa, mutta ei toivottavaa.

Peruspollarina käytetään kookasta luonnonkivilohkaretta, jonka näkyvä korkeus on n.1000mm. Kiviä muotoillaan tarvittaessa hakkaamalla niin, että kiven luonne säilyy. Pollariin tulee asentaa heijastin. Kivimateriaalina suositellaan paikallista kiveä.

Automaattipollareina käytetään Pilomat-ajonestopollareita tai muita vastaavia pollareita, sisäänrakennetulla kotelolla, vahvuus 6 mm. Värinä käytetään antrasiitin harmaata. Automaatti-pollareihin asennetaan ohjauskeskus seinäkiinnityksellä  ja lämmitys termokytkimellä. Yksi ohjauskeskus riittää useampaan pollariin jos ne ohjataan samanaikaisesti.

Vasemman puoleisessa kuvassa on esitetty peruspollari luonnonkivilohkareesta ja oikean puoleisessa kuvassa tyyppiesimerkkinä Janan maahan upotettava Pilomat ajonesto-pollari, ”automaattipollari”.

Maahan upotettava pollari uppoaa haluttaessa maan pinnan tasoon ja muistuttaa tällöin ulkonäöltään kaivon kantta. Kuvat: Taina Tuominen. Oikean puoleisessa kuvassa on esitetty myös Pilomat automaattipollarin maan alle upotettava osa.

Ns. automaattipollareita asennetaan Levin ydinkeskustaan Levin Torille vievien katuyhteyksien varrelle, niihin kohtiin joissa kävelykatu alkaa ja ajoneuvo-liikenne on kielletty. Automaattipollareiden lähiympäristöön asennetaan lisäksi katulämmitys, jolloin hiekoitushiekan käyttöä pollarin läheisyydessä voidaan vähentää.