Lumirakentamisen keinoja

Lumirakentaminen tulee niveltää muihin talvikunnossapidon toimintoihin, jotta se onnistuu luontevasti eikä siitä aiheudu työtä vaikeuttavia tekijöitä.

Lumirakentamisessa voi hyödyntää sekä aurattua lunta että tykkilunta. Tässä käsikirjassa keskitytään auratun lumen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Aurattua lunta voi hyödyntää useilla eri tavoilla lumirakentamisessa. Lumirakentamisen keinoista esitetään tässä ensisijaisesti suurimuotoisten rakenteiden toteutus, jossa vaaditaan koneellista lumen siirtelyä ja kasaamista.

Sivun kuvat Kittilän kunta / Talvikunnossapidon menetelmien kehittäminen -raportti 2010.

Lumirakentamisen keinot auratusta lumesta

Keino 1: Lumen kasaaminen ja muotoilu ilman muotteja

Traktoreilla lunta voidaan kasata vuoriksi ja kummuiksi, jotka toimivat samalla lasten liukumäkinä ja leikkipaikkoina. Lumikumpuja ja muodostelmia voidaan pyöristellä ja muotoilla joko kauhoilla tai pehmeämmän lopputuloksen saamiseksi harjakoneella. Alueista kysymykseen tulevat lähinnä rinteiden alla olevien parkkipaikkojen reuna-alueet.
Myös tien reunojen penkat voidaan muotoilla pyöreiksi käyttämällä pienessä mittakaavassa harjoja tai suuremmassa mitassa harjakoneita. Tätä varten voitaisiin kehittää myös oma työväline tai kone. Harjaamalla penkkojen reunat saadaan siisteiksi ja ne ovat luonnollisemman muotoisia pyöreitä, kuten ennen vanhaan kun lumityöt tehtiin lapioilla ja viimeisteltiin harjoilla.

Huomioitavia asioita:

  • Tarvitaan laaja alue
  • Lumen pitää olla puhdasta, ei voida täyttää jatkuvasti
  • Nopea tapa
  • Tarvitaan koneellista viimeistelyä, jotta kummut eivät jää pelkästään ”röykkiöiksi”.

Lumen kasaamista käsin.

Lumen kasaamista koneellisesti.

Keino 2. Lumen kasaaminen muotteihin, jotka irrotetaan ja siirretään

Puhtaasta lumesta tehdään muoteilla lumiseiniä, joiden taakse myöhemmin aurattava likainen lumi varastoidaan. Seinäelementeillä voidaan tehdä myös tiiviitä kuutioita, joita voi käyttää lumiveistosten aihioina tai laajakankaan korvikkeena heijastepintoina. Lumimuotit tehdään yleisimmin vesivanerista puu- tai metallirunkoisena. Periaate on sama kuin betoniseinän liukuvalussa. Muottia siirretään sitä mukaa eteenpäin kuin työ etenee. Lumimuotit pystytetään käsin ja ne täytetään koneella. Onnistuakseen muotissa oleva  lumi tulee polkea ja tiivistää, jotta seinäelementit säilyttävät muotonsa. Muottimuoto voi olla myös kuutio. Näitä käytetään mm. lumiveistosten aihioina.

Huomioitavia asioita:

  • Tarvitaan laaja alue
  • Muottilumen pitää olla puhdasta, taakse voidaan varastoida myös likaista
  • Seinäelementtien täyttö pääosin käsityötä
  • Katoaa keväällä, ei jälkeenpäin purettavia rakenteita

 

Lumen kasaamista muotteihin.

Keino 3: Lumen kasaaminen muottien taakse, jotka siirretään

Alueelle rakennetaan muottiseinää, jonka taakse lunta voidaan varastoida. Kun lumiseinä on painunut ja jäätynyt, voidaan muottiseinä siirtää toiseen paikkaan ja aloittaa uuden seinävallin kasaaminen. Idean taustalla on lumen kinostumista tielle tuntureilla käytettävät seinät. Samaan tapaan niiden taakse voitaisiin kasata lunta koneellisesti.
Taakse kasattavan lumen paino asettaa tietyt rajat rakenteiden lujuuksille, jotka tulisi testata. Lumiseinäpintaan voidaan kiinnittää myös led-valoja, jotka jäätyvät kiinni lumipintaan. Tältä osin rakenne pitää suunnitella siten, että lumen paino ei riko valoja ja muottirunko saadaan helposti irti verkosta, jossa valot ovat kiinni.

Huomioitavia asioita:

  • Lumiseinään voi jäädä kiinni verkko, jossa on led-valoja
  • Valot pitää poistaa sulamisvaiheessa
  • Jatkuva kasaaminen tuottaa epäpuhdasta lunta
  • Samoja elementtejä voi käyttää monessa paikassa

Siirrettävä muottirunko.

Lumiseinä valoineen muotin poiston jälkeen.

Keino 4. Lumen kasaaminen muottien taakse, jotka jäävät paikoilleen

Alueelle rakennetaan puolikiinteitä rakenteita, jotka pystytetään syksyisin. Osa rakenteista voi olla myös ympäri vuoden paikallaan pysyviä, varsinkin jos niihin liittyy valaistusta. Lumet kasataan rakenteiden taakse koneellisesti. Rakenteet pitävät lumen takanaan ja se näkyy rakenteiden lomasta. Malliesimerkkikuvassa seinäelementtirakenteisiin on yhdistetty jätkänkynttilän näköisiä pyloneita, joita voitaisiin kasata elementteinä päällekkäin. Rakenteet tarvitsevat valujalustan tai suuren valmiin pylväsperustan. Potentiaalisina paikkoina toimivat sellaiset kohteet, joissa maisemallista rajausta voidaan tarvita myös kesällä, ja joissa mahdollisesti tarvitaan korkeita ja kestäviä lumiesteitä sekä maisemallista huomiopistettä.

Huomioitavia asioita:

  • Suuremmat rakenteet mahdollisia
  • Toimivat visuaalisesti myös kesällä ja pimeällä
  • Ei vaadi tarvittaessa erillistä pystytystä, heti käyttövalmiita
  • Suuremmat alkuinvestoinnit ja huolto

Pysyvä jätkänkynttilä-muottirunko valotehosteiden kanssa

Keino 5. Lumen koneellinen puristaminen muotoihin, joista voidaan kasata erilaisia muodostelmia

Viimeinen esitettävä lumen käytön mahdollisuus on traktoreihin rakennettavat muottivälineet. Traktoreiden voimanlähteisiin voidaan liittää sopivia nykyisistä työkoneista modifioituja hydraulisia puristusmuotteja. Näillä saadaan aikaan pienempiä rakennuspalikoita, kuten harkkoja tai palloja. Niitä voidaan käyttää varsinkin ahtaiden kävelyalueiden visualisoimiseen. Harkoista voi muotoilla seiniä tai iglumaisia rakenteita, palloista esimerkiksi
jättilumilyhtyjä.

Huomioitavia asioita:

  • Vaatii oikeat olosuhteet ja/tai paljon koneellista voimaa
  • Monistamalla saadaan aikaan suuriakin kokonaisuuksia
  • Heti käyttövalmiita

Muotoon puritettuja suurimuotoisia lumipalloja lyhtymuodostelmassa valon kanssa.

Muotoon puritettuja suurimuotoisia lumipalloja lyhtymuodostelmassa valon kanssa