Puiden runkosuojat ja maaritilät

Erityisesti katupuiden elinolosuhteet ovat kaupunkimaisella alueella melko rankat, minkä vuoksi katupuita varten on olemassa omia varusteita. Näiden avulla suojataan puita kolhuilta ja mahdollistetaan riittävä veden ja ravinteiden saanti.

Maaritilöitä käytetään ainoastaan silloin, kun puut sijoitetaan kivetylle tms. kovalle pinnalle. Puiden rungonsuojien ja maaritilöiden tulee sopia keskenään yhteen sekä teknisesti että esteettisesti. Tämän vuoksi molemmat mallit on hyvä valita saman valmistajan tuotteista. Näiltä varusteilta odotetaan erityisesti kestävyyttä, mikä vaikuttaa materiaalivalintaan. Maaritilä kootaan neljästä osasta ja sen kanssa on syytä käyttää tuotteeseen sopivaa asennus-/ säätökehikkoa. Tähän malliin on olemassa lisävarusteina kasteluaukot sekä paikka valaisimelle.

 

Esimerkkinä maaritilöistä tässä kuvassa Torkki Yhtiöiden maaritilä Nature säätökehikolla,ulkomitoiltaan 1500 x 1500 x 90 mm. Sen materiaalina on GRS 250 tumman harmaa valurauta, jonka pintakäsittely on tehty erikoisbitumilakalla. Muiden valmistajien vastaavat tuotteet sopivat myös tarkoitukseen

Suositeltavankaltaisesta runkosuojasta tässä tyyppiesimerkkinä Nifo-Lappset AB:n Trosa-runkosuoja, joka on valmistettu sähkösinkitystä, kromatusta ja pulverimaalatusta teräsputkesta. Se kiinnitetään puun maaritilään pintakiinnityksellä  tai perustetaan suoraan maahan. Runkosuojan korkeus on 1500mm ja leveys 680mm.

Runkosuojaksi käy esimerkiksi Nifo-LAPPSET AB:n Trosa-runkosuoja tai muu vastaava tuote.