Ulkoterassien varustus

Terassien rooli osana katualueen ilmettä on tärkeä kehittämiskohta erityisesti kesäaikaan.

Kahvila- ja ravintolaterassit elävöittävät katumiljöötä silloin, kun ne ovat selkeästi osa sitä, ilman yhteyden estävää aitausta. Erityisesti Levin ydinkeskustan kävelykadulla terassilta tulee olla sekä visuaalinen että fyysinen yhteys ympäröivään maailmaan – ja toisinpäin.

Terassit ovat luvanvaraisia ja ne tulee nykysäännösten mukaisesti erottaa varsinaisesta jalankululle tarkoitetusta alueesta, mikäli ravintolassa on alkoholijuomien myyntiä. Terassin aitaus-/ rajaustapa on osa alueen katukuvaa, minkä vuoksi sen tulee tyylillisesti sopia miljööseen.

Rajaus voidaan tehdä istutusastioilla, kookkailla kukkaruukuilla, liikuteltavilla pollareilla (haluttaessa esim. kevyt ketju- tai naru välissä) tai hyödyntäen paikallista taidekäsityötä esim. pajutöiden muodossa. Mikäli terassi halutaan aidata kokonaan, hyvä aitatyyppi on teräs- tai puurakenteinen kevyt malli, jonka värityksessä on otettu huomioon ympäristön muut rakenteet.

Terassikautta voidaan pidentää läpi talvenkin hyvällä varustuksella; istuimet voidaan peittää esim. porontaljalla ja tarjota halukkaille vilttejä lämmikkeeksi. Terassille tulee olla esteetön pääsy.

Levin terasseja

ulkoterassien_varustus2

Tärkeää on säilyttää näköyhteys terassilta kadulle. Kuva Taina Tuominen, FCG Oy

Terassi voidaan rajata katualueesta myös istutusastioilla. Kuva Taina Tuominen, FCG Oy

ulkoterassien_varustus5

Levin huippupolun terassin lähellä on maisemaan sopiva ja esteetön wc. Kuva: AV-Lappi

ulkoterassien_varustus4

Terassilta voi ihailla paikallista väriä ja elämää.
Kuva: AV-Lappi