Poro ja rakennettu ympäristö

Levin alue kuuluu poronhoitoalueeseen. Sen vuoksi porot saavat kulkea alueella rajoittamattomasti. Poroilla on omat reittinsä, joita ne ovat tottuneet aikojen kuluessa kulkemaan. Levin alueelle rakentavan ja rakennettua ympäristöä huoltavan on hyvä ottaa tämä huomioon.

Porot ja viherrakentaminen
Useimmat istutetut kasvit ovat porolle mieluisaa herkkua, mikä tekee kasvien säilymisestä paikoin haastavaa.

Porot ja rakentaminen
Rakennustyömailla tulee pitää huoli, että esille ei jää mitään mihin porot voivat loukata itsensä. Myös rakennusjätteiden väliaikaisessakin säilytyksessä tulee pitää huoli etteivät ne ole vaaraksi poroille.

Porot ja autokatokset
Kesäisin porot etsivät suojaa ja autokatokset ovat siihen houkutteleva vaihtoehto. Kesäksi tyhjilleen jäävät katokset onkin hyvä sulkea, aidata tai suojata niin, ettei niistä tule porolle kesäkotia. Suurin haitta tästä on katoksen omistajan vaivoiksi jäävät poron tarpeet.

Kuva AV-Lappi

Poroja voi nähdä Poroparkissa
Poroja kulkee satunnaisesti vapaana Levin keskustassa. Niiden on hyvä antaa mennä omia aikojaan, autoilijoiden tulee varoa tietä ylittäviä poroja. Levin rinteillä toimii kesäisin Poropark, jossa poroja voi nähdä varmasti. Tällä aidatulla alueella poroja voi ihastella joko aidan ulkopuolelta tai menemällä puiston sisään kävelemään porojen joukkoon. Silloinkin tulee muistaa että poro on villieläin, ja parhaiten sen kanssa tulee toimeen rauhallisesti vähän matkan päästä tarkkailemalla.

Paliskunnat auttavat poroasioissa
Poroasioissa lisätietoa saa paikallisilta paliskunnilta. Jos porot ovat vahingoksi omaisuudelle, tulee myös ottaa yhteyttä paliskuntaan. Kittilän kunnan alue jakaantuu Alakylän, Kuivasalmen, Kyrön ja Muonion paliskuntiin.

Lisätietoa:

Lisätietoa löytyy sivuilta www.paliskunnat.fi. Voit myös soittaa paliskuntiain yhdistykseen, puhelin 016 331 6000 (Koskikatu 33 A 1, Rovaniemi).

Paliskuntain yhdistyksen Poro-esitteestä löytyy paljon tietoa poroista. Poroesite löytyy paliskuntien sivulta suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

Paliskuntien poroisäntien yhteystiedot.