Levin lumiset maisemat ja hyvät palvelut houkuttelevat etätyöntekijöitä, paljastaa tuore tutkimus

Jaa tämä sivu

 

Hankkeen etusivulle

Etätyöpotentiaalia koskevan tutkimuksen tulokset paljastivat, että Levi houkuttelee etätyöntekijöitä erityisesti talviaikaan upeiden lumisten maisemien ja luonnonläheisyytensä ansiosta. Lumettomana aikana vetovoimatekijöinä korostuvat rauha, patikointi ja hyvät palvelut. Vaikka Kittilän kunnassa sijaitseva Levin matkailukeskus ei ole vielä laajalti tunnettu etätyöpaikkana, se herättää positiivisia mielikuvia potentiaalisissa etätyöntekijöissä.

Etätyöpotentiaalia koskevan tutkimuksen tulokset paljastivat, että Levi houkuttelee etätyöntekijöitä erityisesti talviaikaan upeiden lumisten maisemien ja luonnonläheisyytensä ansiosta. Lumettomana aikana vetovoimatekijöinä korostuvat rauha, patikointi ja hyvät palvelut. Vaikka Kittilän kunnassa sijaitseva Levin matkailukeskus ei ole vielä laajalti tunnettu etätyöpaikkana, se herättää positiivisia mielikuvia potentiaalisissa etätyöntekijöissä.

 

Taloustutkimus Oy toteutti touko-kesäkuussa 2023 tutkimuksen, jossa selvitettiin potentiaalisten, kotimaisten etätyöntekijöiden tarpeita Levin palveluiden tuotteistamisen ja kehittämisen tueksi. Toimeksianto liittyi etätyömatkailuun kehittämiseen Etätyö ja matkailu –hankkeessa, jota toteuttaa Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta. Tutkimukseen otti osaa 1029 suomalaista, joista 669 vastaajaa tekee tai aikoo tehdä etätyötä lähitulevaisuudessa. Otos oli painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä.

 

Minna sai piristysruiskeen talveen

Suomalaisista potentiaalisista etätyöntekijöistä noin 12 prosenttia (260 000 henkilöä) on kiinnostunut tekemään etätöitä Levillä. Lisäksi noin 30 prosenttia ei sulje tätä mahdollisuutta pois. Lumiset kuukaudet ovat suosituimpia, ja vuokrattu mökki lähellä tai kauempana Levistä on suosituin majoitusvaihtoehto.

Helsinkiläinen Minna Kujala päätti viettää koko joulukuun ja tammikuun kaksi ensimmäistä viikkoa Levillä etätöitä tehden. Minna on osakkaana Metsäpalvelu Arvometsä -yrityksessä, joka vie hänet työmatkoille ympäri Suomen.

– Halusin hieman iloa talven ankeuteen, joka vallitsee Helsingissä joulukuussa. Levillä vallitseva tunnelma oli äärimmäisen rauhoittava ja tuntui maadoittavan minut täysin. Lappi on lumoavan kaunis, erityisesti kun lunta on paljon. Levillä sain kokea pisimmän etätyöjaksoni koskaan, ja se tarjosi todellisen seikkailun. Työskentelin aamusta lounasaikaan ja sitten lähdin nauttimaan hiihdosta tai laskettelusta ennen kuin palasin iltapäivällä takaisin töihin. Illat olivat täynnä rentoutumista ja erilaisia aktiviteetteja. Levin yöelämässä en käynyt kertaakaan, minulle oli tärkeämpää nauttia rauhallisista hetkistä, kertoo Minna.

Lappi on lumoavan kaunis. Kuva: Timo Veijalainen

 

Tutkimuksessa tunnistettiin useita tärkeitä vaatimuksia, jotka liittyvät etätyön suorittamiseen muualla kuin kotona. Näitä vaatimuksia ovat toimivat IT-yhteydet, arjen sujuvuus, turvallisuus, kohtuuhintaisuus, hyvät kaupat, kohtuulliset elämisen kokonaiskustannukset, riittävästi tekemistä vapaa-ajalle sekä helppo pääsy luontokohteisiin.

– Luonnon ja rauhallisuuden ansiosta Levi tarjoaa upean vastapainon työlle, luoden erityisen ilmapiirin etätyöskentelylle. Vaikka en hyödyntänyt sosiaalisia tiloja tai muita julkisia etätyöpaikkoja, sillä tein työtä lomahuoneistossani, kaipasin kuitenkin jotain alustaa, joka olisi auttanut minua löytämään muita etätyöläisiä tai kausityöntekijöitä. Olisi ollut mahtavaa jakaa kokemuksia ja tehdä yhdessä erilaisia aktiviteetteja, kertoo Minna innostuneena.

Etätyökonkarilta huoli pois

Tutkimustulokset osoittivat, että kilpailutilanteessa ensimmäinen haaste on saada etätyöntekijät lähtemään kotoaan. Sen jälkeen kilpailijoina korostuvat erityisesti maaseutumaiset kunnat ja kaupungit Suomessa. Monet harkitsevat myös ulkomaisia kohteita ennen kuin suuntaavat Lapin alueelle.

– Teen pääasiassa etätöitä ja olen työskennellyt lähes kaikkialta maailmasta. Kun varasin kahden viikon majoituksen Leviltä pääsiäisen ajaksi, olin huolissani eniten nettiyhteyksien toimivuudesta. Onneksi huoli oli turha, sillä yhteyksien kanssa ei ollut mitään ongelmaa, vaikka tunturissa oli paljon lomalaisia. Työni vaatii puhumista, joten työskentelin lomahuoneistostani, joka sijaitsi Levi Golfin alueella, kertoo vakuutusedustaja Janne Kotiranta.

Yksityiskohdista muodostuu ainutlaatuinen etätyökokemus

 Etätyö Levillä tarjoaa ikimuistoisen irtioton arjesta arktisen luonnon äärellä. Levillä ei ainoastaan pääse nauttimaan upeista maisemista, vaan myös monipuolisesta valikoimasta harrastusmahdollisuuksia ja palveluita.

– Levi erottuu muista etätyöpaikoista harrastusmahdollisuuksillaan. Tulin Leville etätöihin juuri Levin laskettelukeskuksen vuoksi. Arkipäivisin otin kesken päivän happituokion laskien pitkiä ja mahtavia rinteitä, kunnes oli seuraavan palaverin aika. Lomahuoneistossa vedin työpöydän ikkunan eteen, jotta näin edessä olevan ihanan mäntymetsän. Siitä tuli todella hyvä fiilis ja se erosi suuresti kaupunkietäilystä. Mulla oli hyvä fengshui koko ajan töitä tehdessäni, sanoo Janne.

Levillä rinteet ovat lähellä. Kuva: Marko Vasara

 

Levin alue on kehittynyt lomailijoiden sekä paikallisväestön tarpeiden mukaan. Nyt tehty tutkimus paljastaa uusia mahdollisuuksia Levin palveluiden kehittämisessä ja houkuttelevuuden lisäämisessä etätyöntekijöiden keskuudessa.

– Etätyöntekijöille lounas on tärkeä ja varatessani majoitusta halusin kohteen, jossa oli keittiö. Välillä tein oman lounaani, joten minun ei tarvinnut lähteä syömään ulos. Olisi ollut mukavaa, jos kotiinkuljetuspalvelu olisi ollut osa Levin hyvää ravintolatarjontaa. Yllättävää oli Levin kuntosalitarjonta. Niitä on useita, ja jopa lomahuoneistoni kiinteistössä oli oma kuntosalinsa, kertoo Janne.

Sekä Minna Kujala että Janne Kotiranta saapuivat Leville etätöihin omalla autollaan. Tutkimuksen mukaan 65 prosenttia Leville matkustavista suunnittelee saapuvansa omalla autollaan, yleensä viikoksi tai kahdeksi. Matkustajista 44 prosenttia saapuu kumppanin kanssa ja 31 prosenttia matkustaa yksin. Niiden joukossa, jotka eivät saapuisi omalla autolla, 41 prosenttia olisi kiinnostunut yhteiskäyttöautoista, 26 prosenttia harkitsisi auton vuokraamista ja 21 prosenttia hyödyntäisi taksipalveluita.

 

Kiinnostuitko etätyöstä tunturimaisemissa?

EtäiLevi odottaa sinua! Koe lumoava etätyöympäristö ja anna inspiraation valloittaa mielen. Levillä voit vapauttaa luovuutesi ja uppoutua työhön täysin uudella tavalla.

Lisätietoja: www.kideve.fi/kittilaan

 

Hankkeen etusivulle