Etätyö houkuttelee Kittilään ja Leville ulkomailtakin

Lentokone Levi luminen maisema värikäs taivas

Ylen Aamussa kerrottiin perjantaina 26.1.2024, että ulkomaalaisten etätyötoiveet ovat kiihdyttämässä Lapin matkailua. Etenkin keskieurooppalaisia kiinnostaa etätyö Lapissa.

Kittilän kunnan Kideve Elinkeinopalveluiden Kohti kestävää saavutettavuutta –hankkeessa edistettiin alueen ympärivuotista saavutettavuutta. Hankkeen aikana tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että tulijoita olisi alueelle lumettomana aikanakin erityisesti, jos yhteydet ovat kunnossa.

Verkkoyhteydet ovat etätyölle edellytys, ja Visit Levin kansainvälisen myynnin päällikkö Kirsi Vesteniuksen mukaan kokemukset ovat osoittaneet, että verkko on kestänyt hyvin. Mastokehittämistä on tehty alueella, ja kiinteistöjen omistajat ovat omalta osaltaan parantaneet lomailun ja etätyön edellytyksiä verkkoyhteyksiä vahvistamalla.

Yksi esimerkki etätyöläisestä alueella on kotikaupunkinsa Amsterdamin vilskeestä Lapin rauhaan työpistettään ajoittain vaihtava Jan de Vries. Hän kokee, ettei etätyö vaadi suuria järjestelyjä, kun etätöihin riittää läppäri ja nettiyhteys. Sopiva yhdistelmä tekemistä ja hiljaisuutta viehättää, ja pitkällä tähtäimellä hän toivoo tulevansa Leville kokoaikaisesti etätöihin.

Lapin lumeton aika tarjolla Eurooppaan

Ylen uutisen mukaan Lapin lumetonta aikaa markkinoidaan alkuvaiheessa Saksaan, Sveitsiin ja Hollantiin, joissa nähdään eniten potentiaalia. Uutisen mukaan viisi saksalaista matkanjärjestäjää ja yksi hollantilainen matkanjärjestäjä ovat parhaillaan tutustumassa etätyömahdollisuuksiin Levillä. Haastateltavina uutisessa ovat kansainvälisen myynnin päällikkö Kirsi Vestenius, Visit Levi sekä tuotekehityspäällikkö Jessica Klauer, Service-Reisen Giessen.

Jessica Klauer kertoo, että saksalaisille tämänhetkinen Lappi on talven ihmemaa – tämä on Levin valtti yhdessä hyvien etätyömahdollisuuksien lisäksi. Talven lisäksi loppukesä ja syksy ovat tärkeitä matkailukausia. Hän uskoo, että suosio kasvaa, kunhan lumettoman ajan mahdollisuudet saadaan keskieurooppalaisten tietoon.

Lumeton aika on potentiaalinen ajankohtana etätöille. Kesäisin yötön yö mahdollistaa aktiviteettien harrastamisen myös myöhään illalla, Vestenius nostaa esiin.

NordicMarketingin viime vuonna tekemään kuluttajakyselyyn (s. 25) vastanneista keskieurooppalaisista lähes kaikki ilmoittivat olevansa kiinnostuneita etätyömatkoista (workation) Leville. Kyselyn perusteella luontokokemukset nousivat tärkeimmäksi syyksi tehdä etätöitä Lapissa. Kysely toteutettiin Kittilän kunnan Kideve Elinkeinopalveluiden toteuttamassa Etätyö ja matkailu –hankkeessa.

Tähän osaltaan pureutuu vahva markkinointiyhteistyö Lapin viiden suurimman matkailualueen kanssa, Visit Finlandin tukemana, kertoo Kirsi Vestenius. Suorat reittilennot Euroopasta ovat myös tärkeitä, jotta alueelle on helppo tulla. Toki alueelle pääsee junalla, autolla ja muun muassa saksalaisten suosimilla matkailuautoilla.

 

Lähteet ja lisää aiheista:

Ylen verkkouutinen pe 26.1.2024

Ylen aamu pe 26.1.2024

Tietoa talven 2023 – 2024 lennoista Kittilään | kideve.fi

Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät! –hanke

Etätyö ja matkailu –hanke

Markkinaselvitys etätyön potentiaalista Kittilään ja Leville

Sivun kuvat: Kittilän kunta | Marko Vasara