Ruokaa kestävästi nauttien!

Jaa tämä sivu

 

Takaisin artikkeleihin

Puolukka on metsän superruokaa. Kuva: Annika Lompolo.

 

Annika Lompolo

 

Ruoka on yksi tärkeä osa lomanautintoa ja osa kulttuurin kokemusta. Matkailijat hakevat lomallaan usein paikallisista ruokaa maistettavaksi. Osa kestävää matkailua on se, että ruoka on lähellä tuotettua.

 

Lappi on aarreaitta, josta saa tykötarpeita maistuvaan ruokailuun lähimetsästä. Lappilaiset marjat, sienet ja yrtit ovat tutkitusti vitamiini- ja hivenainemääriltään arvokasta raaka-ainetta keittiöön. Lapin luonto, puhdas ilma ja keskiyön aurinko ovat omiaan tekemään yhdessä taikoja luonnonantimiin.

Myös kalat puhtaista vesistä ja Lapin metsissä elonsa viettäneet porot ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Paikallista kalaa ja poroa voi ostaa kaupasta tai lähituottajalta vaikkapa Kittilän ja Levin Rekosta herkkuja ruokapöytään. Lähivesistä voi itse kalastaa paikallisia kaloja – huomioiden kalastusluvat ja paistaa pannulla voissa ja tarjoilla puikulaperunan kanssa.

Retkieväät maistuvat Lapin luonnossa. Kuva: MettänMaku.

 

Mettästä makuja

Retkellä ja luonnossa eväät maistuvat aina parhaiten. Kittilästä lähtöisin Tuuli Rautava tekee retkieväitä Lapin luonnosta. MettänMaku- tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin lappilaisesta luonnosta. Tuuli joko itse kerää raaka-aineet tai ostaa ne läheltä. Hän käyttää tuotteissaan marjoja, yrttejä, sieniä ja poronlihaa. Hän kuivaa raaka-aineet, joten ne säilyvät pitkään ja eivät paina kuin murto-osan alkuperäisestä.

Tuuli opiskeli luonnonvaratuottajaksi ja kokeili innokkaasti retkiruokien tekemistä. Siitä ajatus lähti kehittää raaka-aineista valmiita tuotteita. Alkuponnistus ja tuotetestailu kestivät vuoden. Sinä aikana syntyi onnistunut tuotevalikoima, jolla on nyt oma verkkokauppa ja useita jälleenmyyjiä, lisäksi Tuuli tekee tuotteitaan tunnetuksi erilaisissa myyntitapahtumissa.

– Kun pienestä lähtee liikkeelle, hävikkiä syntyy vähän. Mielestäni on tärkeää testata tuotteet retkiolosuhteissa. Itse kun testaa, tietää miten tuotteet toimivat asiakkaillakin metsässä ja tuntureilla, Tuuli kertoo.

MettänMakun tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin lappilaisesta luonnosta. Kuva: MettänMaku.

 

Poroperhe elää poron vuoden mukana

Hosanojan Porotila Kittilän Kinisjärvellä on pieni porotalouden perheyritys, joka tuottaa puhdasta poronlihaa sekä poropalvaamotuotteita ja järjestää porotilavierailuja. Jaana Hangasvaaran suvussa poronhoito on kulkenut jo useita sukupolvia.

– Se on elämäntapa, johon synnytään. Tietotaito poronhoitoon kulkee verenperintönä ja yhteisenä työn tekemisenä. Poronhoito on harvoja perinteisiä elinkeinoja, joka on säilynyt hengissä kehityksen mukana. Se on alkutuotantoa, joka siirtyi isältä tyttärelle, Jaana kertoo omasta taustastaan yrittäjänä.

Porot elävät Lapin puhtaassa luonnossa. Kuva: Hosanojan Porotila.

 

Poronliha on luonnonmukaisesti tuotettua puhdasta lihaa poroista, jotka ovat eläneet Lapin puhtaassa luonnossa sen olosuhteiden armoilla noudattaen luonnon omaa järjestystä.

– Poronhoitovuosi perustuu poron luonnolliseen sykliin. Poroperheet Lapissa elävät myös poronhoitovuoden mukaan – lapset elävät arkeaan poronhoitoon kasvaen. Kun on erotuksen aika, sinne lähetään – vaikka olisi 50-vuotisjuhlat samaan aikaan, kertoo Jaana.

Poronlihasta tehdään monenlaista maukasta ruokaa – Jaanalla on siihen oma vinkkinsä:
 – Jos oikhen halvaa herkutella, niin kylkirulla on varma valinta!

Hosanojan Porotilan porokebabia. Kuva: Hosanojan Porotila

 

Levin matkailualueen ravintoloissa on saatavilla lähiruokaa monessa muodossaan. Asiantuntevat tarjoilijat osaavat kertoa, mistä ruoka on. Päivittäisillä valinnoilla voi matkailija tehdä lomallakin herkullisia ja kestäviä valintoja. Hyvä ruoka on iso osa onnistunutta lomapäivää.

****

Artikkeleita voi vapaasti jakaa sosiaaliseen mediaan, käytä mielellään postauksen yhteydessä Levin vastuullisuusviestinnän tunnisteita #tekokerrallaan #levilapland ja viestin kärjen mukaan jotain tai joitain näistä:

#arktinenluonto #puhdasluonto #purelapland #visitlevi
#elinvoimainenkulttuuri #sirkankylä #lähiruoka #lähipalvelut
#läheltäparasta #tasavertaisuus #meleviläiset

Artikkeleita voi käyttää lehtijuttujen ja muiden julkaisujen apuna, pyydämme silloin laittamaan lähteeksi artikkeleiden tuottajan Kasvua kestävästä matkailusta -hanke, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta sekä artikkelin kirjoittajan nimen.

 

Tutustu hankkeeseen: Kasvua kestävästä matkailusta – Yhessä kestävämmät!