Staalon Festit – taithen ja kaupan päivää vietetään Narikalla lauantaina 16.9.2023

Kittiläläinen paikallinen rikas kulttuuritarjonta tulee raikkaalla otteella kaikkien ulottuville Staalon Festeillä, kun tapahtuma tuo taidetta ja kaupankäyntiä syyskuiseen viikonloppuun. Kittilän kunta tuottaa festien sisällön tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Tapahtuman koko ohjelma, kuvaukset ja kellonajat löytyvät tapahtuman kotisivuilta www.staalonfestit.fi

Staalon Festeillä runsas kulttuurikattaus kaikenikäisille

Kittilän kulttuuriperintö ja nykytarjonta ovat jälleen esillä Narikalla, Kittilän kylänraitilla. Staalon Festit näyttää, mistä ponnistaa tasokas kulttuuriosaaminen Kittilässä. Paino on paikallisuudessa; tapahtuman tekijät haluavat tuoda esille yhteisvoimin kaikille paikallisille, lähikuntien asukkaille ja matkailijoille Kittilän vilkasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Staalon Festeillä esiintyy myös vierailijoita ja mukaan tuotuja ohjelmanumeroita eri taiteenlajien tuottajilta. Tapahtumassa on luvassa mm. näyttelyitä, runonlausuntaa, haastatteluja, luentoja, keskusteluja, musiikkiesityksiä, pienoiskonsetteja, kirjanjulkaisu ja tulitaideteos.

Kirkonkylä muuttuu kulttuurin tapahtumapaikaksi

Tänä vuonna Staalon Festien ohjelmaa järjestetään Kittilän kirkonkylällä useassa kohteessa. Soikkelin ja Hotelli Kittilän kahviloista saa evästä festipäivänä kello 18 saakka.

Kittilän kirjastolla on Palsan Hymypoika-juhlavuoden julistetaidenäyttelyn avaus sekä ”Getsemanen haudankaivaja” videoteoksen julkaisu. Kirjailija, lavarunoilija Mikko Räty käy kiteyttäen läpi taiteilija Reidar Särestöniemen taiteen ja elämän merkitykselliset hetket ja kuvaa Reidarin suhdetta luontoon. Räty tavoittaa tekstissään Reidarin herkän luonnontajun, eläimet tunteiden välittäjinä ja luonnon itseisarvon. Kittilästä lähtöisin oleva toimittaja ja kirjailija Aino Huilaja kertoo teoksestaan Pakumatkalla (Otava, 2021), siihen liittyvästä, Yle:llä keväällä 2023 esitetystä dokumentista Van Life – Elämäni roadtrip sekä syksyllä ilmestyvästä uutuuskirjastaan Paluumatkalla.Kirjastolla on ohjelmaa myös lapsille, kun Klovni Klementtiinin virittävän alkusoitto-orientaation jatkona on arkkisuunnittelumestari Toffosen rakennuspiirtotyöpaja.

Soikkelilla esiintyvät mandoliinimiehet ja kuullaan yksi Hiljaisuus ry:n tuottamista pienoiskonserteista.

Narikan liikkeissä kuullaan taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:n pienoiskonsertteja. Artistina on Lauri Sallinen, Hiljaisuus-festivaalin taiteellinen johtaja ja huippuklarinetisti. Erilaisia tunnelmia koetaan neljässä yllätyksellisessä paikassa, kun Narikan liikehuoneistot, Kittilän Kukka- ja Hautauspalvelu Lumitähti, K-Supermarket Kittilä ja TunturiKaluste muuntuvat konserttisaleiksi.

Runohuoneella kuullaan Runoperformanssi, julkaistaan avoimen kirjoittajaryhmän kirjauutuus Ilkeä susi, jonka jälkeen Runo On Vapaa ja kaikki kutsutaan tekemään Staalo-lehteä.

Palsa-museolla Kalervo Palsan ystävä ja tukija Maj-Lis Pitkänen esittelee museota ja kertoo Palsan elämästä ja museon omakuvatyöpajassa voi maalata itsestään omakuvan Kalervo Palsan hengessä.

Mukana ovat myös Hotelli Kittilä kirpputorin merkeissä, Nuorisotila Käki Nuorten yökahvilalla.

Kunnantalon väliaikaisella parkkipaikalla nähdään illan hämärässä tulitaideteos, kun Circ2M, kittiläläistynyt ilma-akrobatiaduo esittää Häivähdyksiä kesästä, irrottautumisen kesän lämmöstä ja valosta kohti tulevaa kaamosta.

Kuvataiteen perinne kantaa

Kittilässä on syntynyt ja syntyy edelleen kansainvälisen tason kuvataidetta. Kittilän omat jo edesmenneet taiteilijat Reidar Särestöniemi, Kalervo Palsa ja Einari Junttila ovat jättäneet mittaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön. Festien ohjelma tarjoilee tarinaa taiteilijoista monin keinoin.

Taiteilija Reijo Raekallion galleria Pöntsössä ja Einari Junttila –taidemuseo kirkonkylällä ovat auki myös festipäivänä, Samoin Särestöniemi-museo Kaukosessa. Särestöniemi-museo on festeillä vahvasti mukana Kittilän kirjaston ohjelmissa.


Lisätietoja:
Kittilän kunta, kulttuuripalvelut, kulttuurikoordinaattori Marjo Järvisaari, puhelin 040 646 9114, marjo.jarvisaari@kittila.fi

 

Staalon Festit on tapahtuma, jonka taustalla ovat paikalliset toimijat ja verkostot. Kantavina teemoina ovat paikallisuus, lappilaisuus ja Kittilän vahva kulttuuriosaaminen.

Järjestäjät yhteistyössä: Kittilän kunta (kulttuuri- ja nuorisotoimi, kirjasto ja Kideve Elinkeinopalvelut), Palsa- ja Särestöniemi-museot / Kauko Sorjosen säätiö, Kiertävä Lastenkulttuurikeskus ry Kattila, Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry, Runohuone ry, Taideseura Staalo ry ja Kittilän kirkonkylän kauppiaat

Ohjelma elää koko ajan ja esiintymisiä julkistetaan aivan tapahtumapäivään saakka; seuraa siis ilmoittelua sivuilla https://www.staalonfestit.fi/ ja tapahtuman Facebook-sivulla www.facebook.com/staalonfestit/.