Hankkeen tausta ja tarve
Kittilän kunnan kehitys kasvavaksi ja elinvoimaiseksi kunnaksi on tapahtunut nopeasti viime vuosina, ja kunta on Suomen ensimmäinen omassa kokoluokassaan MDI:n kokoaman alueen elinvoimaa, vetovoimaa ja pitovoimaa kuvaavan kokonaisindeksin mukaan. Kittilässä on jo vuosia tehty määrätietoista työtä kestävän matkailun ja kestävän kehityksen parissa, mutta kestävän ja vastuullisen toiminnan näkökulmasta alueella on kuitenkin vielä paljon parannettavaa, sillä toiminnan korkea sesonkiluontoisuus aiheuttaa kasvun haasteita ilmastonäkökulman lisäksi myös koko palvelusektorille.
Haasteita voitaisiin ratkaista pyrkimällä monipuolisempaan, uudistavaan palvelutarjontaan sekä ympärivuotisempaan toimintaan, joka edistäisi resurssiviisautta ja hallittua, kestävää kasvua. Yrityksiä tulee tukea kehittämisen tavoitteissa ja auttaa näkemään potentiaali toiminnan laajentamisessa sekä uudistamisessa.
Kehityksen myötä on välttämätöntä kiinnittää huomiota kasvun edellytyksiin, resurssiviisauden varmistamiseen ja yritysten kilpailukyvyn tukemiseen niin yritys-, toimiala- kuin aluetasollakin. Kehittämisen pohjana on oltava ymmärrys erityisesti palveluliiketoimintaan vaikuttavista megatrendeistä, joihin on tartuttava proaktiivisesti. Tulee löytää tapoja toteuttaa kestävyyttä ja vastuullisuutta liiketoiminnassa, keinoja huomioida työn murros ja jakamistalouden nousu sekä kuluttajien arvojen ja arvostuksen muutos. Kokonaisvaltaiseen kehitystyöhön tarvitaan alueella laaja-alaista yhteistyötä, osaamisen lisäämistä ja innovaatiotoiminnan edellytysten parantamista.
Hankkeen tavoite
Uudistuvaa ja kestävää palveluliiketoimintaa Kittilässä -hankkeen päätavoitteena on Kittilän palveluliiketoimintaa harjoittavien pk-yritysten kilpailukyvyn ja hallitun kasvun edellytysten parantaminen sekä innovointivalmiuksien edistäminen vastuullista ja kestävää toimintaa kehittämällä sekä ekosysteemiyhteistyötä vahvistamalla.
Hankkeessa tuetaan yrityksiä kasvumahdollisuuksien tunnistamisessa sekä uusien toimintatapojen ja teknologioiden käyttöönotossa. Tiedolla johtamisen kautta edistetään kasvuhalukkuutta ja TKI-toiminnan potentiaalia.
Tavoitteita tukee hankkeen aikana tehtävä alueen toimijoista kootun vastuullisen
liiketoiminnan työryhmän ekosysteemin vahvistaminen ja laajentaminen. Sujuvan ja tuloksellisen ekosysteemiyhteistyön perustana ovat yhteistyötä ohjaavat mekanismit, joiden osalta hankkeen aikana luodaan malli yhteistyön systemaattiseen jatkumiseen. Verkostoitumisen myötä syntynyt ekosysteemimäinen toiminta ja yhteiskehittämisen malli mahdollistaa alueen hallittua, kestävää kehitystä sekä tukee yritysten kestävän ja uudistavan liiketoiminnan edellytyksiä.
Hankkeen tavoitteita edistetään kolmen työpaketin toimenpitein:
Työpaketti 1: Hallittu, kestävä kasvu
- Työpaketin toimenpiteiden kautta pyritään vahvistetaan yritysten osaamista ja kykyä kehittää omaa liiketoimintaansa vastaamaan toimintaympäristön muutosta ja asiakaskunnan erilaisia ja
muuttuvia tarpeita. Toimenpiteet linkittyvät ainakin seuraaviin teemoihin: liiketoiminnan
kokonaisvaltainen kehittäminen, inklusiivisuus, palvelutuotannon laatu ja asiakaskokemus ja
digitaalisuuden tehokkaampi hyödyntäminen. - Työpaketti sisältää työpajojen lisäksi kv. asiakkaiden ostokäyttäytymistä koskevan markkinaselvityksen, inklusiivisen palvelutuotannon selvityksen, vastuullista työkulttuuria edistävän oppaan, TKI-yhteistyötä edistävät toimet sekä viestintää artikkeleiden ja sisällöntuotannon muodossa.
Työpaketti 2: Kestävän palveluliiketoiminnan ekosysteemin vahvistaminen ja laajentaminen
- Työpaketin toimet linkittyvät hankkeessa perustettavaan laajapohjaiseen yhteistyöryhmään, palveluliiketoiminnan ekosysteemiin, jonka toimijat sitoutuvat Kittilän ja Levin kestävän matkailun kehittämissuunnitelmaan ja sen toimenpideohjelman toteutukseen. Toimenpideohjelma tarkistetaan vastaamaan palveluliiketoiminnan yhteistyöryhmän tarpeita ja tavoitteita. Näin voidaan tukea alueen yritysten kestävää liiketoimintaa sekä valmiuksia ja kykyä sopeutua matkailun maailmanlaajuisiin, vallitseviin megatrendeihin perustuviin muutoksiin sekä paikallisesta toimintaympäristöstä lähteviin muutospaineisiin.
- Työpaketti sisältää aiheeseen liittyvien työpajojen lisäksi alueen yhteistyön kehittämisen pohjaksi tehtävän kyselyn, benchmarking toimijoiden kesken, verkostotapaamiset, aloitus- ja loppuseminaarit, visuaalisen mallin ja tiekartan työryhmän toiminnasta sekä selvityksen luontokädenjäljen mahdollisuuksista Kittilässä.
Työpaketti 3: Uudistuvat ja vastuulliset palveluratkaisut
- Yritysten osaamista lisätään ja kehittämistä tuetaan työpaketissa toteutettavien työpajojen
avulla, joista ensimmäinen pidetään jo aloitusseminaarissa teemana oman toiminnan
aiheuttaman hiilijalanjäljen todentaminen hiilijalanjälkilaskurin avulla. Työpaketti sisältää myös
toimintaa tukevaa viestintää yritysten yhteiskehittämisen tarinan esille tuovan sisällöntuotannon
muodossa. - Työpaketin toimenpiteisiin sisältyy hankehenkilöstön osallistuminen Euroopassa järjestettävään
tapahtumaan, jossa aiheena on kestävä kehitys ja uudistava, innovatiivinen liiketoiminta, fokus
voi olla myös uudistuvassa matkailussa. Osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden rakentaa uusia,
kansainvälisiä verkostoja teeman ympärille. Yrityksille tarjotaan omakustanteinen mahdollisuus
osallistua matkalle.
Hankkeen kohderyhmät
Hankkeen varsinainen kohderyhmä ovat kittiläläiset palveluliiketoimintaa harjoittavat pk- ja mikroyritykset.
Hankkeen rahoitus ja toteutus
Kideve Elinkeinopalvelut Kittilän kunta on hankkeen toteuttaja ja hanke toteutetaan ajalla 1.10.2024 – 31.12.2026. Hanke saa tukea Uudistuva ja osaava Suomi 2021 – 2027 alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta, Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Rahoittava viranomainen on Lapin liitto. Hankkeen budjetti on 248 162€, josta 80 % (195 530€) on EAKR-tukea.
Lisätietoja hankkeesta
Katariina Palola, elinkeinojohtaja
S-posti: katariina.palola@kittila.fi
Puhelin: 0400 955 472
Marianne Hietalahti, projektipäällikkö
S-posti: marianne.hietalahti@kittila.fi
Puhelin: 040 487 7556