Yritysvierailu 12.3.2018: Jäägallerian kautta matkailun ajankohtaisiin aiheisiin

Tiedote 9.4.2018

Kittilässä helmikuussa 2018 alkaneiden yritysvierailujen sarja jatkui maaliskuussa. Ryhmä alueen yrittäjiä suuntasi tällä kertaa Leville, kohteina olivat Luvattumaa, Levi Ice Gallery ja Levin Matkailu.

Luvattumaa on yrittäjäpariskunnan, Lea ja Pekka Jussilan pienimuotoisesta, kotailtaohjelmasta laajenemaan lähtenyt kokonaisuus. Nykyisin se käsittää latukahvilan, ravintolatoimintaa ja lumilinnan, jonka kappelissa on yksistään tällä kaudella toimitettu yli 40 häät, ja jonka lumi- ja jäähuoneissa majoittuvat erilaista kokemusta hakevat lukuisat hotellivieraat. Yli 10000 neliön lumilinna on nyt rakennettu yhdeksännen kerran, ja joka vuosi siinä on eri teema. Rakentajia tähän kokonaisuuteen tarvitaan noin 8-9 henkilöä. Kaikki jääveistokset ovat yrittäjä Pekka Jussilan käsialaa. Koko valtava kokonaisuus tehdään Ounasjoen vedestä, jääveistokset sen jäästä ja lumi tehdään tykkilumena vedestä – lumen täytyy nimittäin olla tavallista lunta tiiviimpää.

Jussilat kertovat, että Luvattumaa -nimen takana on tarina. Yrittäjäpariskunta halusi laajentaa toimintaansa ja lunastaa Lean suvulta maan joen varresta – alueen, joka oli hänelle jo aikaisemmin luvattu. Ostotilanteessa tuli laittaa alueelle nimi paperiin, ja siitä Luvattumaa jäi nimeksi.

Luvattumaan jäägalleriassa nähtiin upeita lumi- ja jääveistoksia.Luvattumaan jäägalleriassa nähtiin upeita lumi- ja jääveistoksia.
Yrittäjä Pekka Jussila kertoo yrityksen historiaa.Yrittäjä Pekka Jussila kertoo yrityksen historiaa.
Levin Matkailun toimitusjohtaja Mika Laasonen ja Head of Sales Enna Paavola esitLevin Matkailun toimitusjohtaja Mika Laasonen ja Head of Sales Enna Paavola esit
Yrityskierrokselle 12.3.2018 osallistunutta väkeä.Yrityskierrokselle 12.3.2018 osallistunutta väkeä.

Lapin noste maailmalla tuo Leville vaikka Azerbaijanista

Levin Matkailussa yrittäjät vastaanotti myyntipäällikkö, Head of Sales Enna Paavola. Paikalla oli myös juuri samana päivänä työnsä virallisesti Levin Matkailussa aloittanut uusi toimitusjohtaja Mika Laasonen. Esittäytymisessään Laasonen mainitsi, että on ehtinyt jo tavata muutamia alueen yrityksiä ja tietenkin perehtynyt oman tiiminsä kanssa alueeseen. Alue itsessään on hänelle tuttu niin vapaa-ajalta kuin aikaisemmista työkuvioistakin, ja Laasonen on pannut merkille alueen viime vuosikymmenten kehityksen. Hänellä on jo muutamat tulevat suunnat selvillä; maailma on kännykässä ja siellä Levinkin tulee olla yhä vahvemmin jatkossa, alueen asuntotilanne vaatii huomiota, lentoliikenteen jatkuvuus ja kasvu ovat tärkeitä sekä yrittäjäyhteistyöhön tullaan paneutumaan uudella otteella entistä paremmin. Levi 4 -kehittämisraportin mukainen strategia ja suunta vuoteen 2020 on Laasosen mukaan hyvä ohjenuora.

Enna Paavola jatkoi keskustelua yrittäjien kanssa. Maailmalla vallitseva noste ja kiinnostus Suomea ja Lappia kohtaan on ollut eduksi jo tällä kaudella ja trendi jatkuu vielä. Alueella on kansainvälisesti kiinnostavia yrityksiä, tapahtumia ja uutisia, jotka ovat saaneet valtavasti näkyvyyttä maailmalla – sellaista näkyvyyttä, jota rahalla ei voisi ostaa.

Levin voi nähdä porttina arktiselle alueelle. Kittilän lentoaseman matkustajamäärä kasvoi 26 % vuonna 2017. Matkailijoita tulee niinkin eksoottisista paikoista kuin Neitsytsaarilta, Perusta, Azerbaijanista ja Belizestä. Kaudella 2018-2019 kasvu jatkuu, esimerkiksi Finnair on ilmoittanut 30 000 lentopenkin lisäyksestä Kittilän ja Ivalon reittilennoille.

Paavola näkee, että kesämatkailu voi lähteä nousuun vasta, kun kesän saavutettavuushaaste on ratkaistu. Hän myöntää, että kausiluontoisen toiminnan ympärivuotiseksi saattaminen on hieman muna-kana –tilanne, joka vaatii paneutumista. Kuitenkin esimerkiksi viikko-ohjelmamalli, joka toimii lumettomana aikanakin, on erittäin toimiva malli, johon muutkin matkailukeskukset pyrkivät.

Levin Matkailussa suhteellisen pienillä resursseilla saadaan paljon aikaan. Levin Matkailuilla on myös aina kaksi hattua päässään, toisaalta se on myyjä ja toisaalta aluekehittäjä, yhteiseen hyvään panostaja.

Yritysvierailut jatkuvat pitkin vuotta

Kittilässä yrittäjät voivat jatkossa tutustua toistensa toimintaan yritysvierailuissa, joita järjestetään pitkin vuotta. Yritysvierailussa yrittäjät kutsuvat muut alueen yritysten edustajat tutustumaan liiketoimintaansa. Kunkin vierailun päätteeksi sovitaan seuraavat vierailukohteet.

Vierailujen tarkoituksena on, että alueen yritykset tuntevat paremmin toistensa toimintaa ja palveluita. Toisten toimijoiden palveluiden tunteminen helpottaa niiden aktiivista käyttöä ja suosittelua alueella. Ajatus yrittäjävierailuista ja kierroksista lähti yrittäjien keskustelusta Kideve Elinkeinopalveluiden järjestämillä joulukahveilla joulukuussa 2017. Seuraavia tapaamisia sovittiin jo maalis-kesäkuulle, ja niiden aikataulut ja ohjelmat julkaistaan Kideve Elinkeinopalveluiden sivuilla www.kideve.fi

Lisätietoja:
Kideve Elinkeinopalvelut, Katariina Palola, elinkeinojohtaja, p. 0400 955 472