Staalon Festit – taithen ja kaupan päivä Narikalla la 12.10.2019

Tiedote 2.10.2019

Kittiläläinen paikallinen rikas kulttuuritarjonta tulee raikkaalla otteella kaikkien ulottuville lauantaina 12.10.2019. Mukaan Staalon Festien kulttuurihumuun on otettu useita taiteenlajeja. Kittilän rikas kulttuuriperintö ja nykytarjonta ovat esillä Narikalla, Kittilän kylänraitilla.

Draamaesitykset, teatteri, elokuvat, haastattelut, näyttelyt ja konsertit, sekä lastenkulttuuri-, jää- ja tanssityöpajat näyttävät mistä ponnistaa tasokas kulttuuriosaaminen Kittilästä. Paino on paikallisuudessa; tapahtuman tekijät haluavat tuoda esille yhteisvoimin kaikille paikallisille, lähikuntien asukkaille ja matkailijoille Kittilän vilkasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Staalon Festeillä esiintyy myös uusia, nousevia paikkakunnan taiteilijoita.

Kittilässä on syntynyt ja syntyy edelleen kansainvälisen tason kuvataidetta. Kittilän omat jo edesmenneet taiteilijat Reidar Särestöniemi, Kalervo Palsa ja Einari Junttila ovat jättäneet mittaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön. Festien ohjelma tarjoilee tarinaa taiteilijoista monin keinoin. Tutustu ohjelmaan 2019!

Kuva- ja sanataide sekä historia keskiössä Soikkelilla

Soikkelin talolla kunnan omistuksessa olevien Kalervo Palsan teosten näyttelyn avaa taiteilijan läheinen ystävä Maj-Lis Pitkänen. Särestöniemi-museon johtaja Anne Koskamo kertoo Reidar Särestöniemen elämästä ja taiteesta esityksessään Kielto ja kaipaus – rakkaus Reidar Särestöniemen taiteessa.  

Soikkelin aamupäivässä pääsee myös tunnistamaan vanhoja valokuvia Kittilästä – yleisöä toivotaan tunnistamaan kuvien kohteita, henkilöitä ja kertomaan tarinoita kuvista. Iltapäivästä Soikkelilla voi osallistua Kittilä-historiakirjan suunnitteluun kertomuksin ja kuvin. Tunturilappilainen Avoin kirjoittajaryhmä julkaisee kolmannen kirjansa O-joen kaarnalaivojen purjeissa Soikkelin talolla, ja kirjoittajat lukevat itse omia tekstejään.

Galleriat ja museot mukana

Palsa-museolla, taiteilijan ateljeessa Getsemanessa on luvassa kertomuksia Palsan elämästä. Nykytaiteilijoista Reijo Raekallion galleria on myös auki festipäivänä, samoin Taidemuseo Einari Junttila, jossa esillä on Einari Junttilan juhlanäyttely: Neljä vuodenaikaa.

Lapset ja nuoriso mukaan menoon päivällä

Työväentalon päiväohjelma on suunnattu erityisesti vauvaperheille, alle kouluikäisille sekä alakouluikäisille lapsille. Ohjelman tuottaa Kiertävä Lastenkulttuurikeskus Kattila, kittiläläinen yhdistys, jonka tavoitteena on tarjota kiinnostavia lastenkulttuurisisältöjä ja taide-elämyksiä matalalla kynnyksellä ammattilaisten vetäminä. Työväentalolla avoinna on myös Kittilä-puoti, josta voi ostaa Kittilän Ahma-ilmeellä varustettuja tuotteita.

Kirkossakin tapahtuu: Pillipiipari ja urkusatu; kanttori Mirjami Hiltunen esiintyy. Jokainen osallistuja saa urkujen kielipilliä muistuttavan tikkarin, jota soittamalla voi osallistua urkusadun toteutukseen!

Kittilän jäähallilla järjestetään jäätanssityöpaja lapsille ja aikuisille vetäjinä toimivat Susanna Peltola ja Leo Lenkola, ja urheiluhallin tanssityöpajoista etenkin Street Dance on nuoremman väen mieleen, vetäjinä Tinka Rauhala ja Alma Vaattovaara. Kaikille soveltuvissa pari- ja ryhmätanssityöpajoissa vetäjänä on Hilkka Suomalainen. Näihin työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen – mukaan mahtuu vielä!

Nuorille on tarjolla myöhäisillan toiveleffa SE: Toinen luku Kino Ylärissä, ja Nuorisotila Käki pitää yökahvilaa!

Iltaohjelmaa teatterin, karaoken ja tanssien muodossa

Staalon Festit tarjoavat työväentalolla Lisman ministeri –näytelmän jälkilöylyineen, karaokea ja Topi Mikkolan Monologin ”Hyännäköinen mies”. Ylärillä sykähdyttää The Elemens – tekstiä, musiikkia ja kehollista ilmaisua yhdistelevä teos, Peltokurki puolestaan herättää tunteita folkpop-vaikutteisella musiikilla konsertissaan. Illan päättää tanssit OunasHovissa, kansaa tanssittaa Tanssiyhtye Riolli.

Kaupankäyntiä ja kulttuuria

Kittilän kauppiaat on vahvasti mukana tapahtumassa, festilauantaina tapahtumassa mukana olevat liikkeet palvelevat aina klo 17 saakka. Koska kaikki tapahtumat sijoittuvat Narikalle, Kittilän kylän raitille, liikkeet tarjoavat myös tilojaan erilaisille pop-up esityksille.

 

Staalon Festit on paikallinen tapahtuma, jonka taustalla ovat paikalliset toimijat ja verkostot. Kantavina teemoina ovat paikallisuus, lappilaisuus ja Kittilän vahva kulttuuriosaaminen. Staalon Festit on jatkumoa aikaisemmalle tapahtumalle, Staalon Teatterifesteille, jotka järjestettiin Kittilässä ja Levillä 10 kertaa, vuosien 2008 -2017 välillä. Staalon Festit järjestää yhteistyössä: Kittilän kunta: Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kulttuuritoimi, Kittilän nuorisotoimi, Kittilän liikuntatoimi sekä Taideseura Staalo, Kittilän kauppiaat, Särestöniemi-museo / Kauko Sorjosen säätiö, Revontuli-Opisto, Kittilän seurakunta

Ohjelma elää ja tapahtuman runko-ohjelman lisäksi eri puolilla kyllä tapahtuvia esiintymisiä julkistetaan aivan tapahtumapäivään saakka; seuraa siis ilmoittelua sivuilla www.staalonfestit.fi ja tapahtuman Facebook-sivulla www.facebook.com/staalonfestit/

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Lisätietoja:
Kideve Elinkeinopalvelut, www.staalonfestit.fi,
Marjo Vaarala, tapahtuman vastaava / Kideve Elinkeinopalvelut p. 040 646 9114, marjo.vaarala(at)kittila.fi