Paikallisuus esillä Staalon Teatterifesteillä 10. – 13.9.2015

PAIKALLISUUS ESILLÄ STAALON TEATTERIFESTEILLÄ

Staalon Teatterifestit 10. – 13.9.2015, www.staalonteatterifestit.fi

Lapin suurin teatteritapahtuma, Staalon Teatterifestit tuo iloa ja valoa jo kahdeksannen kerran ja tällä kertaa ruskan aikaan. Tämän vuoden teemana on paikallisuus, joka näkyy tapahtumassa laajemmin kuin koskaan aikaisemmin, sillä teatteriesitysten lisäksi paikallisuus näkyy myös Kittilän kuvataidekohteissa sekä Eväsfestit -lähiruokatapahtumassa Levillä.

Ohjelmakattauksessa paikallisuus on esillä jo avajaisissa, jotka vietetään tänä vuonna Kaukosen Särestöniemi-museolla.Taidemaalari, professori Reidar Särestöniemen syntymästä tuli toukokuussa kuluneeksi 90 vuotta ja Särestöniemi-museon avaamisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta. Taideseura Staalon järjestämissä avajaisissa nautitaan paikallisesta musiikista, runosta ja kuvataiteesta. Elina Alatörmänen ja Marika Salminen vastaavat avajaisten musiikista, Anja Sirkka ja Pirkko Palosaari lausuvat paikallisia runoja ja Reijo Raekallio maalaa esitysten lomassa akvarelleja mielikuvista. Avajaisiin sisältyy myös kierros museon juhlanäyttelyssä, joka tehdään tietysti paikallisella ”Kittilän murthella”.

Kittilän seudulta on noussut monia värikkäitä kulttuuripersoonallisuuksia, mutta kauas historiaan mentäessä vanhin tunnetuista kittiläläisistä lienee 1600-luvun suurnoita Päiviö. Kansanperinteessä Suurnoita Päiviöstä on lukuisia tarinoita ja teatterilavalle tämä harrastajateatteri Staalon esitys Päiviön painajainen tuodaan Pirjo Junttila-Vitikan ja Tiina Puljujärven ohjaamana.

Kittilän nuorisoteatteri Kitinät osallistui valtakunnalliseen Nuori Näyttämö -hankkeeseen, joka kokosi yli 20 nuorisoteatteria kisailemaan ympäri Suomea. Viiden parhaan nuorisoteatteriesityksien joukosta Staalon teatterifesteillä nähdään kaksi esitystä, kun Kittilän nuorisoteatteri esittää tyyliltään kepeän Keltaisen Pallon suomalaisesta yksinäisyydestä ja Teatteri Tuike Helsingistä puolestaan käsittelee Kaarna esityksellään käsitystämme rajoista ja seksuaalisuudesta.

Sunnuntaina paikallisen Sirkan koulun teatterikerho esittää lapsille ja koko perheelle suunnatun tutun klassikkotarinan Peter Pan, jossa kapteeni koukku ja Mikä-Mikä-Maassa seikkailevat merirosvot hauskuuttavat perheen nuorimpia.

Festien päätöspäivänä nähdään ja kuullaan myös sirkusta ja musiikkia yhdistävät Tuubakimalainen ja Kari ”Snoopy” Sunnelan sirkusnuoret. Harrastajateatteri- ja runonlausuntakilpailuissa esiintyjät ovat mm. Pellosta, Ivalosta ja Kemijärveltä, joista viime vuoden voittajat; Kemijärven lausujat ja Arja Skog nousevat myös koko pitkillä esityksillään festien lavalle. Improvisaatioteatterin lappilaista osaamista tuo esille puolestaan Lentävä Poro Rovaniemeltä, jossa esitys tehdään yhdessä katsojien kanssa.

Kansallisesta kärkikaartista ohjelmistossa on mukana Helsingin Kaupunginteatterin menestyksekäs esitys Kiviä taskussa Martti Suosalon ja Timo Nuojuan esittämänä. Energistä naisvoimaa esiintymislavalle puolestaan tuo Sanna Saarijärvi esityksellään Kilon Paloina.

Perjantai- ja lauantai-illat päättyvät tutusti stand up -esityksiin, joissa tänä vuonna nauruhermoja koettelevat Anitta Ahonen, Pete Kosonen ja Päivi Kuuva.