Paikalliset tuotteet ja herkut kiinnostivat Eväsfestien kävijöitä Levin Torilla

2.10.2012 

Arctifood, Eväsfestit 29.9.2012 Levin Torilla Hullu Poron kokkien ruokakota, Eväsfestit 29.9.2012 Levin Torilla Mettän Aartheet, Eväsfestit 29.9.2012 Levin Torilla
Koivusalon tila, Eväsfestit 29.9.2012 Levin Torilla Lapin Sara, Eväsfestit 29.9.2012 Levin Torilla  Kairan Palvelut, Eväsfestit 29.9.2012 Levin Torilla
     

Kittilässä Levin Torilla järjestetty Eväsfestit-tapahtuma keräsi satoja kävijöitä tutustumaan lähituottajiin lauantaina 29.9.2012. Tarjolla tapahtumassa oli leipomo-, liha-, kala- marja-, yrtti- ja poronnahkatuotteita. Tapahtumaan osallistuneet yritykset ja tuotenimet olivat pääosin kittiläläisiä: Pulskat Pullaset, Tunturi Lapin Marja ja Vesi / Levin Viinikellari, ArctiFood, Mettän Aartheet ja Kairan Palvelut. Mukana olivat myös rovaniemeläinen Koivunsalon Angus ja kolarilainen Lapin Sara.

Tapahtumanjärjestäjien arvion mukaan nelituntisessa tapahtumassa kävi arviolta kolmesataa ihmistä. Tapahtumassa haluttiin tuoda paikallistuottajien tarjontaa esille samana viikonloppuna, kun viidettä kertaa järjestetty Staalon teatterifestitapahtuma toi väkeä Kittilään ja Leville.

Monet maut yleisön suosikkeina

Pulskat Pullaset, Eväsfestit 29.9.2012 Levin Torilla

Palautekyselyssä kävijät saivat äänestää suosikkituotettaan. Helpissä sijaitsevan Pulskat Pullaset –leipomon rieskat sekä kampanisut nousivat neljälläkymmenellä äänellä yleisön suosikiksi. Toinen usein mainittu suosikki oli kinisjärveläisen Mettän Aartheet -yrityksen marjalimonadi, jota tapahtumassa saatiin maistella mustikan ja puolukan makuisina.

Monet äänestivät tapahtuman lihatuotteita suosikeikseen – raattamalaisen ArctiFoodin poromakkaraa, Tunturi Lapin Marjan ja Veden poron kuivalihasiivuja ja Koivusalon tilan aurajuustomakkaraa ja kebab-lihaa. Hullu Poron kokkien kodassa valmistamat särkeä ja haukea sisältänyt kalaburgeri sekä muikkurieska nousivat monien suosikkiherkuiksi.

Kairan Palveluiden poron luusta, nahkasta ja taljasta tehdyt käsityöt ihastuttivat kävijöitä, samoin Lapin Saran monenlaiset luonnontuotteet. Erityisesti palkittu karpalo-hillakastike ja marja- ja yrttijuomasarja maistuivat kävijöille.

Pohjoisiin luonnontuotteisiin uskotaan

Näytteilleasettajilla on vahvaa uskoa pohjoisen puhtaiden raaka-aineiden kasvavaan suosioon. Tapahtuman kävijöiltä kysyttiin myös, mistä luonnon antimestamme voisi tulla hittituote. Useimmat vastaajat luottivat hillaan ja poroon. Myös karpalo, kaarnikka ja marjat yleensä saivat mainintoja, kaloista rautu, taimen ja vasta arvoaan kasvattava hauki mainittiin. Tulevaisuuden hiteiksi ennustettiin myös ohraa, sieniä, juustoja, hirvenlihaa, veriruokia ja pakurikääpää.

Tapahtuman järjesti Kideve Elinkeinopalvelut yhteistyössä yritysten kanssa. Sekä tuottajat että yleisö toivoivat vastaavaa tapahtumaa järjestettäväksi uudelleen, entistä laajempana. Myös järjestäjät olivat erittäin tyytyväisiä tapahtumaan ja suunnittelevat tapahtumalle jatkoa.

Lisätietoja
Katariina Kinnunen, elinkeinojohtaja, Kideve Elinkeinopalvelut / Kittilän kunta, puhelin 0400 955 472
Nina Willman, viestintäassistentti, Kideve Elinkeinopalvelut / Kittilän kunta, puhelin 0400 356 027