Ounasjoen vesistömatkailualue Vuoden Retkikohde 2011 -finaaliin

Ounasjoen vesistömatkailualue on noussut kymmenen finalistin joukkoon Vuoden Retkikohde -kilpailussa, jossa tänä vuonna etsitään Suomen parasta vesiretkeilykohdetta. Finalistit on valittu retkeilijöiden omista ehdotuksista, joiden joukossa oli tänä vuonna yli parisataa eri kohdetta.

 

Rovaniemen, Kittilän ja Enontekiön yhteinen vesiretkeilyalue on päässyt Vuoden Retkikohde -kilpailun viimeiseen vaiheeseen eli yleisöäänestykseen. Äänestys käynnistyy 24.1.2011 netissä osoitteessa www.goexpo.fi. Äänestää voi 24. helmikuuta saakka ja voittaja julkistetaan maanantaina 7.3.2011.

 

– On hienoa, että Ounasjoen vesistömatkailualueen kehittäminen on huomioitu valtakunnallisesti finalisteja valittaessa. Laajasta jokialueesta on nyt koottu ensimmäisen kerran informaatio yhteen esitteeseen, kertoo Ounasjoen vesistömatkailuhankkeen projektipäällikkö Jaakko Finne.

 

Viime kesänä käynnistyneen Ounasjoen vesistömatkailuhankkeen aikana kosket luokitellaan ja niille laaditaan reittiselvitykset. Mukana hankkeessa ovat Rovaniemi, Kittilä / Kideve Elinkeinopalvelut ja Enontekiö.

 

Hankkeessa on tuuotettu ensimmäinen Ounasjoen tarjontaa esittelevä esite. Hankkeen aikana käynnistetään Ounasjoen verkkomarkkinointi sekä tuotetaan painettua materiaalia, joka avaa ylikunnalliselle vesistömatkailualueelle portin matkailijoiden tietoisuuteen. Tällaisia toimenpiteitä ei ole aikaisemmin ollut tukemassa alueen markkinointia.

 

Vuoden Retkikohde palkitaan Suomen Messusäätiön luovuttamalla 5000 euron stipendillä. Voittorahat tulee käyt-tää kohteen kehittämiseen ja kävijöiden hyödyksi, kuten uuden nuotiopaikan rakentamiseen tai vaikka nettisivujen kehittämiseen. Stipendin lisäksi kohde saa näkyvyyttä Retki-messuilla. Retki-messut ja samaan aikaan järjestet-tävät Fillari-, Kunto, Golf-, Kalastus- ja Metsästys -messut kokoavat yhteen liikkumisesta ja luonnosta nauttivan kansan Helsingin Messukeskukseen 11.-13.3.2011.

 

Vuoden Retkikohde 2011 -kisan finalistit
1. Ounasjoen vesistömatkailualue
2. Tornionjoki
3. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön retkisatamat
4. Hiitolanjoki
5. Hossa
6. Hämeen järviylänkö
7. Iijoki
8. Kolovesi
9. Merenkurkku
10. Saaristomeri


MIKÄ?
Ounasjoki

■ Saa alkunsa Ounasjärvestä, joka sijaitsee Enontekiön kunnassa.
■ Joen pituus Enontekiöltä Rovaniemelle 300 km.
■ Joen keskileveys noin 150 m.
■ Koskia noin 100 kpl >>>

 


■ Melojalle ensimmäisen 100 km matkalla joki on melko koskinen ja vuolas. Sirkan ja Alakylän välillä on noin 60 km pituinen suvantojakso, jolloin joki
virtaa laajojen suoalueiden läpi. Alakylän kohdalta alkaa jälleen koski- ja nivajakso, jota jatkuu lähes 100 km. Vii-meiset 30 km joki virtaa laaksossa rauhallisena suvantona.
■ Ounasjoki on suurin kokonaan maamme rajojen sisällä olevista rakentamattomista joista. Joessa on noin sata koskea.
■ Safartica Oy:n koskiluokittelija Raimo Kuru on viime kesän ja syksyn aikana luokitellut jo puolet joen koskista. Luokittelijan mukaan Ounasjokea voi luonnehtia elämykselliseksi ja maisemalliseksi melontajoeksi, jonka kosket soveltuvat myös vähän kokemusta omaaville melojille.

Lisätietoja 
Rovaniemen Kehitys Oy
Jaakko Finne, Ounasjoen vesistömatkailuhankkeen projektipäällikkö
Puhelin 0400 185 515
jaakko.finne(at)rovaniemi.fi

 

Kideve Elinkeinopalvelut
Katariina Kinnunen, elinkeinojohtaja
Puhelin 0400 955 472
katariina.kinnunen(at)kittila.fi