Levi-Instituutin opiskelijoiden liikeideat puntarissa Yrittäjän päivänä 5.9.2013

Tiedote 6.9.2013

Levi-Instituutin opiskelijat pohtivat, voisiko heistä tulla yrittäjiä. Kuva: Kideve Elinkeinopalvelut Asiantuntijaraati arvioi voittajaliikeideaa. Kuva: Kideve Elinkeinopalvelut

 

Yrittäjän päivänä 5.9. Kideve Elinkeinopalvelut ja Levin matkailuopisto järjestivät Levi-Instituutin opiskelijoille Nuorten Y-päivän, jossa teemana oli tietopaketti yrittäjyydestä. Levi-Instituutin opiskelijat esittelivät innovaatioleirillä tuottamiaan liikeideoita asiantuntijaraadille, joka arvioi ideat tarkassa puntarissa. Yrittäjyydestä puhuttiin Kittilässä Levi-Instituutissa järjestetyssä Nuorten Y-päivässä monelta kantilta.

Lasten ja eläinten hyvinvointi, erityisnuorten tarpeet, vapaa-ajan vietto, trendikkäät liikuntaharrastukset, rento meininki, elämykset ja luonnonmukaisuus. Siinä avainsanoja, jotka sinkoilivat kun Levi-Instituutin opiskelijat esittelivät Yrittäjän päivänä uusia innovatiivisia palveluideoita paikallisille ja matkailijoille.

Levi-Instituutin opiskelijat olivat edellisellä viikolla työstäneet liikeideoita Nuori Yrittäjyys ry:n ja Lapin matkailuopiston yhdessä toteuttamalla NY24H –innovaatioleirillä. Leirillä ideat hiottiin 24 tunnin aikana yritysaihioiksi.

Yrittäjyyspäivässä 5.9. nuorten ideat arvioitiin asiantuntijaraadissa, johon kuului alueellisia yritysneuvojia ja –rahoittajia: Yritysasiantuntija, Eu-asiantuntija Ari Saarela ProAgriasta, toiminnanjohtaja Laura Vilander paikallisesta leader-toimintaryhmästä Kyläkulttuuria Tuntureitten Maassa ry:stä, Pohjolan Osuuspankin Kittilän konttorin johtaja Eeva-Liisa Hangasvaara sekä puheenjohtaja Markku Mäkitalo Kittilän Yrittäjät ry:stä.

Raati valitsi nuorten ideoista voittajaksi Kati Kaijansinkon esittelemän Koirakahvila-idean. Perusteluina tuomaristo kertoi, että kyseisessä ideassa oli tehty huolellista taustatyötä markkinoiden ja toiminnan kannattavuuden pohtimisessa.Voittajalle on luvassa sparrausillallinen yritysasiantuntijoiden kanssa.

Infopisteillä Levi-Instituutissa nuoret saivat tietoa siitä, miten liikeidean kanssa voi edetä. Lisäksi päivässä kuultiin aitoja yrittäjätarinoita yrittäjien itsensä kertomina. Yrittäjien huippuhetkien ja haasteiden lisäksi kuultiin vinkkejä siitä, mitä yrittäjän kannattaa muistaa: pitää itsestään huolta henkisesti ja fyysisesti, luoda rohkeasti omia kontakteja ja tehdä itseään tunnetuksi, toimia välillä suoraan ja rohkeasti mutta muistaa hoitaa tarkasti tili- ja muut paperihommat, sekä keskittyä omaan ydinosaamiseen ja hankkia osaamista siihen, mikä on itselle vieraampi osa-alue yritystoiminnassa.

 

Lisätietoja

Katariina Kinnunen, elinkeinojohtaja, Kideve Elinkeinopalvelut / Kittilän kunta, katariina.kinnunen@kittila.fi, p.0400 955 472
Mari Jokela, opettaja, Lapin Matkailuopisto, mari.jokela@redu.fi, p. 040 775 2026

Nuorten Y-päivä
Nuorten Y-päivän Levi-Instituutin opiskelijoille järjestivät Kideve Elinkeinopalvelut ja Lapin matkailuopisto. Nuorten Y-päivän yleisaiheena oli tietopaketti yrittäjyydestä eli tietoa siitä, millaista on olla yrittäjä, miten yrittämisessä pääsee alkuun ja mistä nuori voi saada neuvoja ja vinkkejä liikeidean jalostamiseksi.

Päivä koostui kolmesta osasta.
• Liikeideakilpailu ”Yritysideat puntariin!”, jossa koulun oppilaat esittelivät ideoitaan arvovaltaiselle tuomaristolle, joka arvioi ideat.
• Yritysmessut, jossa oli esillä tahoja, joilta saa vinkkejä yrityksen perustamiseen ja muihin yritysasioihin liittyen. Esillä olivat ProAgria, Kyläkulttuuria tuntureiden maassa ry, TE-toimisto, Ritva Tauriainen, – Pohjolan Osuuspankki, Levi –Instituutti ja Kideve Elinkeinopalvelut/Kittilän kunta.
• Yritystarinat, oman tarinansa yrittäjän tulivat kertomaan
   o yrittäjä Hille Kuusisto, Peak Lapland – Lapin Huippuhotellit Oy
   o yrittäjä Maija Kellinsalmi, Sisustus-, lahja- ja vaatepuoti Justin
   o yrittäjä Jani Ylipahkala, Levi Rally Center

NY 24 –innovaatioleiri
Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) tarkoitus on edistää yrittäjämäistä asennetta ja aktiivista toimintaa nuorten keskuudessa Suomessa lisäämällä nuorten yrittäjyystietoa, yrittäjyyskokemuksia, työelämävalmiuksia ja oman talouden hallintaa. NY pyrkii tavoitteisiinsa tarjoamalla yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia ohjelmia 7-25 -vuotiaille nuorille koulujen, oppilaitosten ja yliopistojen kautta.

Valtakunnallisesti järjestetään Nuorten yrittäjyyttä aktivoivia tapahtumia, joista yksi oli Levi-Instituutissa järjestetty N24H-leiri 29.-30.8.2013.

NY24H-leiri on toisen asteen opiskelijoille suunnattu, tekemällä oppimiseen tähtäävä leiri, jolla herätellään nuorissa yrittäjämäistä toimintaa.

Leirillä kannustettiin nuorien innovatiivista ajattelua, omien ideoiden arvostamista ja toteuttamista sekä luovaa ongelmanratkaisua. Erilaisten sisä- ja ulkoaktiviteettien avulla aktivoitiin nuorten yrittäjämäistä toimintaa. Päivien aikana nuoret perustivat ryhmissä omien innovatiivisten ideoiden avulla kuvitteellisen yrityksen ja tälle liikeidean. Liikeideaa kehiteltiin leirillä eteenpäin rästitehtävien kautta yhdessä asioista oppien ja työstäen.

Leiri toteutettiin yhteistyössä yritysten ja koulun ulkopuolisen työelämän kanssa, jolloin nuorten ideoita ja toimivuutta arvioitiin ja sparrattiin myös työelämän näkökulmasta. Tapahtuma huipentui 5.9. järjestettävään Nuorten Y-päivään, jolloin parhaat ideat arvioi elinkeinoelämästä valittu raati.