Korona: Ajankohtaista yrityksille

Tälle sivulle kootaan ajankohtaista tietoa ja linkkejä alueen yrityksille liittyen koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen, sen tuomiin haasteisiin ja niistä selviämiseen.

Voimia ja jaksamista kaikille tähän haastavaan tilanteeseen!

Lisätietoja ja yritysneuvontaa:
Katariina Palola, Kideve Elinkeinopalvelut, katariina.palola@kittila.fi , puh. 0400 955 472
Ari Saarela, Lappi Consulting Oy, info@lappiconsulting.fi , puh. 040 631 4433

 


 

Suomen Yrittäjien tietopaketti Kaikki koronasta yrittäjälle

Suomen Yrittäjät on avannut korona-aiheisen sivuston avuksi yrittäjille. Suomen Yrittäjien tekemä sivusto on tietopaketti siitä, miten yrittäjän kannattaa toimia tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, kun koronavirus on levinnyt Suomeen. Sivustolta löytyvät tuoreimmat uutiset, ohjeet työnantajalle, neuvonta ja usein kysytyt kysymykset vastauksineen. Suomen Yrittäjät antaa myös vinkkejä yrityksen talousvaikeuksiin, sopimuksiin ja korvauksiin. Sivuja päivitetään säännöllisesti.

Korona-aiheiset tietoisku-tallenteet 

Koronavirus – yksinyrittäjien usein kysymät kysymykset ja vastaukset

 

Mentorisi

Suomen Yrittäjien tarjoama, kaikille yrittäjille avoin ja ilmainen palvelu, josta yrittäjä voi löytää ammattilaisen sparraamaan liiketoimintaansa tai tukemaan jaksamisessa tässä poikkeuksellisen vaikeassa ajassa.


 

 


 
Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Finnveralla on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi ja auttaa yritykset yli kriisistä. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset.  
 
 

Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa 

Huom! Rahoitushaku Liiketoiminnan kehitysrahoitukseen häiriötilanteissa sulkeutuu 8.6.2020 klo 16.15. Lisätietoa Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa (1.6.2020 15.55)

Business Finland lanseeraa kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoituspalvelut on tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoitus on tarkoitettu yritykselle uuden liiketoiminnan selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa. Rahoitusta voivat saada yritykset monilta eri toimialoilta: matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat/esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa.

Visit Finland  -webinaarit matkailutoimijoille huhtikuussa 

COVID-19 –pandemia on luonut valtavia haasteita matkailuyrityksille, mutta siitä huolimatta yritykset ovat toivoneet pääsevänsä hyödyntämään kevään asiakastyöstä vapautunutta aikaansa koulutuksiin. Visit Finland haluaa tarjota välineitä asettaa ajatukset tulevaisuuteen tietoiskumaisten webinaarien muodossa. Webinaarit ovat maksuttomia ja järjestetään Microsoft Teamsin kautta.


Verohallinto helpottaa koronatilanteen takia maksujärjestelyn ehtoja. Valtiovarainministeriö valmistelee myös viivästyskoron alentamista tilapäisesti.


 

 
Huom! ELY-keskusten myöntämän yrityksen tilanneanalyysin ja kehittämisavustuksen koronarahoitushaku päättyy maanantaina 8.6. kello 16.15. Lisätietoa Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa (1.6.2020 15.55)
 
ELY-keskusten yrityspalveluja eli yrityksen kehittämisavustusta, yritysten toimintaympäristön kehittämisavustusta, alueellista kuljetustukea ja yritysten kehittämispalveluja voi hakea normaalisti. Myös avustusten ja tukien myöntäminen ja maksaminen tapahtuvat normaaliin tapaan.
 

ELY-keskus on myös koonnut omille sivuilleen tietoa ja linkkejä yrttäjien tueksi: Yrittäjille apua koronavirustilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Kysymyksiä ja vastauksia ELY-keskusten koronarahoituksesta

 

 
ELY-keskuksen alueellinen tietopaketti palveluista, joista on apua yrityksille koronan aiheuttamissa vaikeuksissa. Sivulta löytyy myös kootusti Lapin ELY-keskuksen ja TE-toimiston keskeisten palvelujen yritysasiantuntijoiden yhteystiedot. Tietopakettia päivitetään jatkuvasti.

 

 
Talousapu -neuvontapalvelusta saat myös ohjeita miten toimia koronakriisin yritystoiminnalle aiheuttamissa tilanteissa.
 

Talousapu neuvontapalvelun valtakunnallinen puhelinnumero +358 295024880 (arkisin  9.00–16.00)


 

TE-palvelut

TE-palvelut auttaa työnantajia ja työntekijöitä muutosturvaan liittyvissä asioissa.
 
 
Lapin TE-toimisto on julkaissut tiedotteen työnantajille.


 

Työterveyslaitoksen ohjeistukset

Työterveyslaitos on julkaissut useita ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn.


 
 

Taike valmistelee koronatukea taiteenalan freelancereille ja yrittäjille. 


 

Työeläkevakuutukset

Työeläkeyhtiöt ovat valmistelleet yhteisen hakemuksen sosiaali- ja terveysministeriölle työeläkemaksujen maksuaikojen pidentämisestä koronaviruspandemian takia. Hakemus sisältää linjaukset tilapäisestä muutoksesta, jonka perusteella työeläkevakuuttajat voivat myöntää asiakkailleen ylimääräistä maksuaikaa työntekijöiden (TyEL) ja yrittäjien (YEL) eläkemaksuille.

Tela: Koronaviruksesta johtuva eläkemaksujen lykkäysmahdollisuus ministeriön valmisteluun (Tiedote)


 
Tietoa ja neuvontaa mm. elintarvikkeista, eläimistä, elintarvikeyrityksille sekä COVID-19 vaikutuksesta erilaisiin tukiin.

 

Koronavirustilanteen seurata

Valtioneuvoston sivut 

Hallituksen tiedotustilaisuus 20.3.2020 :  Hallitus turvaa ihmisten terveyttä, toimeentuloa, työpaikkoja ja yritysten rahoituksen

• Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu niin lomautuksissa kuin irtisanomisissa
• Yrittäjät yritysmuodosta riippumatta (ml. yksinyrittäjät ja freelancerit) saavat oikeuden        työttömyyspäivärahaan
• YT- ja lomautusilmoitusaika lyhenee viiteen päivään
• Lomautusoikeus myös määräaikaisiin työsopimuksiin
• Toimet koskevat kaikki yrityksiä

 

Valtori: Usein kysyttyä yritysten kustannustuesta

 

Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee maaseudun yrityksille tukipakettia (Tiedote)

 

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö  20.3.2020 11.59 (Tiedote) : Hallitukselta mittava paketti yritysten tueksi – Finnveran kautta 10 miljardin euron lisärahoitus yrityksille

Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteeseen

Sivulle kootaan yhteen tietoa ja kerrotaan, minne yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä. Ohjeet yrityksen koon mukaan (Yksinyrittäjät, pienyritykset, Pk-yritykset, Midcap-yritykset, suuryritykset).

Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan tulee voimaan 8.4.2020 (Tiedote)

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Kattavasti tietoa koronaviruksesta.


 

Kittilän kunnan koronaohjeet ja -tiedotteet 

Sivulla kerrotaan Kittilän kunnan koronavirukseen varautumisesta. Lisäksi sivulle kootaan muiden viranomaisten ja toimijoiden ohjeistuksia ja linkkejä aiheesta.

Kittilän kunnan koronavirus-sivun tarkoitus on kertoa miten valtakunnalliset linjaukset vaikuttavat Kittilässä ja mistä Kittilässä olevat ihmiset voivat saada tarvitsemaansa apua tai neuvontaa.

 

Kotiinkuljetuspalveluita tarjoavat yritykset ja asiakkaan kotona tarjottavat palvelut Kittilässä

Kideven nettisivuille on koottu tietoa kotiinkuljetuspalveluita tarjoavista yrityksistä ja asiakkaan kotona tarjottavista palveluista.

Listaa täydennetään sitä mukaa kun yritykset ilmoittavat tietojaan. Mikäli haluat yrityksesi tiedot sivulle, voit lähettää tietosi lisättäväksi Lyyti-linkin kautta.


 

Kideve Elinkeinopalveluiden toiminta 

Kideve Elinkeinopalveluiden tapahtumat ja tilaisuudet siirretään toistaiseksi etäyhteydellä toteutettavaksi. Kideven ajankohtaisista etätilaisuuksista löytyy tietoa www.kideve.fi sekä Kideven Facebook-sivustolta:  www.facebook.com/kideve

Kittilän kunnantalon ovet ovat 18.3. – 13.4.2020 välisen ajan suljettuna.  Tällä vähennetään tarpeettomia kontakteja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kideve Elinkeinopalvelut palvelee etäyhteyksillä (puhelin, sähköposti, Facebook, WhatsApp), yhteystietomme löytyvät täältä: https://www.kideve.fi/kideve/ota-yhteytta/

Ollaan yhteyksissä!