Kivihankkeen työpaja: Korukivet ja pienesineet 23.10.2014

Kiinnostaako kivialalla toimiminen? Tervetuloa työpajaan!

Kaikille Lapin alueen kivialasta kiinnostuneille tai alalla toimiville yrityksille järjestetään maksuton työpajasarja syksyn 2014 aikana. Työpajojen teemat ovat louhinta, koru- ja pienesinevalmistus, lupa-asiat ja ympäristövaikutukset, rakentaminen sekä yrittäjyys. Työpajat järjestää Kideve Elinkeinopalveluiden toteuttama Keski-Lapin kiviteollisuuden kehittämishanke.

Työpajasarjan ensimmäisessä osassa käsitellään pienesineiden valmistusta ja paikallisen materiaalin mahdollisuuksia ja soveltuvuutta koru- ja pienesinevalmistukseen. Työpajassa geologi Risto Vartiainen esittelee paikallisia kivilajeja ja esiintymiä, sekä kertoo koru- ja pienesinevalmistukseen käytettävien kivien laatuvaatimuksista. Napapiirin Korukivikerho vastaa työnäytöksistä, joissa esitellään mm. hiontaa ja materiaalin leikkausta. Työpajaan on mahdollista tuoda omia kiviä näytille ja arvioitavaksi.

Lisätietoja antavat projektipäällikkö Katja Kaunismaa Kideve Elinkeinopalveluista, p. 0400 356 431, katja.kaunismaa(at)kittila.fi sekä projektipäällikkö Johanna Virtanen Sito oy:stä, p. 040 843 9520, johanna.virtanen(at)sito.fi sekä elinkeinojohtaja Katariina Palola, puhelin 0400 955 472, katariina.palola(at)kittila.fi

Ilmoittautuminen on päättynyt.
 

AIKA: torstai 23.10.2014 klo 15-21
PAIKKA: Kittilän yläkoulu, teknisen työn luokka

OHJELMA

1 Paikalliset materiaalit ja materiaalivaatimukset, Risto Vartiainen, GTK

1.1  Lapin koru- ja koristekivet korujen ja pienesineiden raaka-aineina

1.2  Korukivien ja pienesineiden työstöön tarvittavat koneet ja laitteet

1.3  Materiaalinhankinta, lupa-asiat, markkinat/myynti

2 Työnäytökset, Napapiirin korukivikerho, Juhani Veijonaho, Olavi Hiltunen, Jorma Kaakko

2.1 Kivien kerääminen

2.2 Koneet ja laiteet

2.3 Korukivet ja valmiit korut

2.4 Korukivien hiominen

 

Työpajassa on kahvitarjoilu.

Lämpimästi tervetuloa!

**********************

Kivihankkeen työpajasarja

Kittilässä ja Sodankylässä on rikas luonnonkivipotentiaali, ja alueella on mahdollisuuksia luonnonkiven tehokkaammalle kaupalliselle hyödyntämiselle. Kideve Elinkeinopalveluissa on käynnissä EU-rahoitteinen kiviteollisuuden kehittämishanke, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta kivialan potentiaalista ja tuottaa konkreettista informaatiota kivialalla toimimisesta. Hankkeen puitteissa järjestetään maksuton työpajasarja syksyn 2014 aikana. Työpajojen teemat ovat louhinta, koru- ja pienesinevalmistus, lupa-asiat ja ympäristövaikutukset, rakentaminen sekä yrittäjyys.

Työpajojen kohderyhmä ja kuvaus

Työpajat ovat avoimia kaikille Lapin alueen kivialasta kiinnostuneille tai alalla toimiville. Työpajat antavat lähtötiedot aiheisiin ja sopivat siksi myös vasta alalle aikoville.

Työpajojen pohjalta laaditaan maksuton käsikirja, josta on helppo tarkistaa ja lukea alalla toimimisen edellytyksiä ja ohjeita.

Syksyn työpajasarja koostuu seuraavista:

1. Korukivet ja pienesineet, to 23.10.2014

2. Louhinta ja louhintaosaaminen, to 6.11.2014, Levillä

3. Kiviaineksen oton ja -käytön luvat ja ympäristövaikutukset, ke 19.11.2014, Levillä

4. Kiviaineksen ja palakivien käyttö ympäristö- ja matkailurakentamisessa, to 20.11.2014, Levillä

5. Yrittäjäksi kivialalle? Yrityksen perustaminen, markkinointi ja verkostoituminen, ti 2.12.2014, Levillä

Tarkemmat tiedot kustakin työpajasta julkaistaan syksyn kuluessa Kideve Elinkeinopalveluiden sivuilla.

Lisätietoja antavat projektipäällikkö Katja Kaunismaa Kideve Elinkeinopalveluista, p. 0400 356 431, katja.kaunismaa(at)kittila.fi sekä projektipäällikkö Johanna Virtanen Sito oy:stä, p. 040 843 9520, johanna.virtanen(at)sito.fi sekä elinkeinojohtaja Katariina Palola, puhelin 0400 955 472, katariina.palola(at)kittila.fi