Kittilän vuoden 2013 yrittäjäpalkinto ArctiFood Oy:lle

Tiedote 12.12.2013

Kittilän kunta on vuosittain myöntänyt Kittilän Yrittäjät ry:n esityksestä palkinnon vuoden yrittäjälle. Vuonna 2013 Kittilän kunnanhallitus myönsi Kittilän Yrittäjät ry:n esityksestä palkinnon ArctiFood Oy Ab Eveliina ja Matti Pääkkölälle.

Kittilän Yrittäjät ry perustelee esitystään mm. seuraavasti: ArctiFood Oy perustettiin v. 2002 John Hartwallin vahvalla myötävaikutuksella, kun poronlihamarkkinoita oli tarpeen saada paikallisten toimijoiden käsiin. Raattamalaiset Matti Pääkkölä ja Kalevi Alatalo lähtivät ennakkoluulottomasti hankkeeseen. Matti Pääkkölä toimi yrityksen toimitusjohtajana alusta alkaen ja vuonna 2007 yritys siirtyi kokonaan hänen ja puolisonsa Eveliinan omistukseen. Sittemmin pitkäjänteisen asiakassuhteiden luonnin jälkeen toiminta on vakiintunut ja yritys on savuttanut laadukkaiden porotuotteiden tekijänä hyvän ja luotetun aseman. Perinteiden kunnioittaminen sekä porotalouden että lihankäsittelyn näkökulmasta on ollut ”punainen lanka” alusta lähtien. Myös lihatuotteiden riittävyys ympärivuotisesti asiakkaille on ollut tärkeää.

Tavoitteena oli profiloitua räätälöityjen, laadukkaiden porotuotteiden jalostuslaitokseksi, joka käsittelee lähialueen paliskuntien poroja 1000 – 2000 kpl vuosittain ja näin saadaan poroista saatava raha pysymään paikkakunnalla: jotta Raattamaan jäisi muutakin kuin koparan jäljet. Tavoitteena oli myös myydä tuotteet suoraan käyttäjille: ravintoloille, kaupoille ja yksityisille kuluttajille. Porosta hyödynnetään myös luut niin hyvin kuin mahdollista, lähiruokaa tarjotaan myös lemmikeille.

Matkan varrella omalla alueella on lisääntynyt kiinnostus ja osaaminen ottaa poronlihan käsittely ”omiin käsiin” eikä päästää poroa karvapäällisenä pois paikkakunnalta. Näin saadaan elinkeinolle lisää painoarvoa ja ulottuvuutta paikallistalouteen.

ArctiFood on toiminut myös ammatillisen koulutuksen opetuspaikkana yhteistyössä Lapin ammattiopiston ja oppisopimuskeskusten kanssa: opiskeluita ovat suorittaneet niin omistajat kuin useat poromiehetkin näyttötutkinnoin. ArctiFood työllistää kausityöntekijöitä 4-5 henkilöä leikkuuaikana ja ympärivuotisesti 2-3 henkilöä.

 

Lisätietoja:
Katariina Palola, elinkeinojohtaja, Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta, puhelin 0400 955 472