Kittilän kirkonkylän yritykset tutuiksi kevään 2018 kierroksilla

Kittilässä yrittäjät ovat tutustuneet kevään 2018 aikana toistensa toimintaan yritysvierailujen muodossa. Yritysvierailussa yrittäjät kutsuvat muut alueen yritysten edustajat tutustumaan toimitiloihinsa ja liiketoimintaansa.  

Vierailut on tarkoitettu yrittäjien ja yritysten toimijoiden välisiksi. Kunkin vierailun päätteeksi sovitaan seuraavat vierailukohteet. Kideve Elinkeinopalvelut on mukana kierroksilla tutustumassa tarjontaan ja tekemässä vierailuista juttua myös suuremman yleisön luettavaksi.

Vierailujen tarkoituksena on, että alueen yritykset tuntevat paremmin toistensa toimintaa ja palveluita. Toisten toimijoiden palveluiden tunteminen helpottaa niiden aktiivista käyttöä ja suosittelua alueella. Ajatus yrittäjävierailuista ja kierroksista lähti yrittäjien keskustelusta Kideve Elinkeinopalveluiden järjestämillä joulukahveilla joulukuussa 2017. Vierailujen aikataulut ja ohjelmat julkaistaan Kideve Elinkeinopalveluiden sivuilla www.kideve.fi

Huhti-toukukuussa kuultiin jälleen useiden yritysten toiminnasta, vuorossa oli Kittilän kirkonkylän yrityksiä: huhtikuussa vierailukohteina olivat Erä- ja Lemmikkiliike Aihki, Café Soma, Kukka- ja lahjapuoti Lumitähti ja Kello- ja korukamari. Toukokuussa vuorossa olivat Ainut, Guesthouse Golden Goose, Lapin Herkkutupa, Sähkö Kari Koivisto ja Aarno Kallo.

Yritysvierailukierrokset jatkuvat elokuussa, ja niihin kaikki yritysten edustajat alueelta ovat lämpimästi tervetulleita! Seuraavien yrityskierrosten aikataulut ja ohjelmat julkaistaan Kideve Elinkeinopalveluiden sivuilla sekä Kideven Facebook-sivulla www.facebook.com/kideve.

 

Aihkista löytyy lemmikkieläin- ja erätarvikkeita.Aihkista löytyy lemmikkieläin- ja erätarvikkeita.
Aihkissa on myös runsas kenkävalikoima.Aihkissa on myös runsas kenkävalikoima.
Café Somassa saa monenlaisia kahvilatuotteita.Café Somassa saa monenlaisia kahvilatuotteita.
Yritysvierailun osallistujia Somassa huhtikuussa 2018.Yritysvierailun osallistujia Somassa huhtikuussa 2018.
Lumitähden lahjapuoti.Lumitähden lahjapuoti.
Lumitähti toimii myös kukkalana ja tarjoaa hautauspalvelut.Lumitähti toimii myös kukkalana ja tarjoaa hautauspalvelut.
Kello- ja korukamarin yrittäjät ja valikoimaa.Kello- ja korukamarin yrittäjät ja valikoimaa.
Maggan omaa tuotantoa on mm. Poromiehen suudelma-korut.Maggan omaa tuotantoa on mm. Poromiehen suudelma-korut.
Ainutin yrittäjät esittelevät toimintaansa.Ainutin yrittäjät esittelevät toimintaansa.
Ainut tekee koruja ja pienesineitä hopeasta, puusta ja poronluusta.Ainut tekee koruja ja pienesineitä hopeasta, puusta ja poronluusta.
Esittelyssä Golden Goosin majatalo.Esittelyssä Golden Goosin majatalo.
Golden Goosin viihtyisä huone ja koti-spa.Golden Goosin viihtyisä huone ja koti-spa.
Lapin Herkkutuvasta löytyy monet herkut.Lapin Herkkutuvasta löytyy monet herkut.
Sähkö Kari Koivisto on toiminut pitkään allalla.Sähkö Kari Koivisto on toiminut pitkään allalla.
Aarno Kallon alaa ovat takat.Aarno Kallon alaa ovat takat.

 

Erä- ja lemmikkitarvike Aihki

Erä- ja lemmikkitarvike Aihki on monipuolinen kauppaa keskellä Kittilän kirkonkylää – ja nykyisin myös verkossa, kun liikeen verkkokauppa avattiin keväällä 2018.  Yrittäjä Marita Hämäläinen kertoo, että eläintarvikkeet olivat aluksi pääosassa, mutta rinnalla on vahvana nyt liikkeen muu repertuaari; muun muassa erätarvikkeet ja kengät. Aihki myy myös panoksia, mutta ei aseita. Pelkkien panoksien myynnissäkin on hyvin tarkka lupamenettely ja kurssitukset, asemyynti vaatisi vielä lisäksi mm. ikkunoihin kalterit.

Yrittäjän itsensä lisäksi Aihki työllistää toisen työntekijän. Lisäksi yrityksen alla toimii aputoiminimellä toinen yritys, joka korjaa katkenneita ja viottuneita vaijereita mm. laskettelukeskuksissa.

 

Café Soma

Kodinomainen Café Soma toimii paitsi Kittilän keskustan pääraitilla myös Levillä. Kunnia-asiana ja tapana molemmissa pisteissä on valmistaa lähes kaikki niin makeat kuin suolaisetkin kahvileivät ja tarjottavat itse paikan päällä.

Yrittäjä Heli Alatalo kertoo, kuinka Soma, oma kahvila, oli hänen unelmansa jo silloin, kun hän pyöritti kanttiinia Kittilän terveyskeskuksessa. Yrittäjä myöntää, että ehkä hänellä oli aluksi liian ruusunpunainen käsitys kahvilan pitämisestä ja yllätyksiä on tullut matkan varrella. Luotettava henkilökunta saa Heliltä kiitosta – joskus he osaavat myös toppuutella yrittäjän visioita ja pitää toiminnan niin maan pinnalla.

Yrittäjä kertookin löytäneensä hyvän vakituisen henkilökunnan. Yrittäjä kertoo, että tarkoituksena on kehittää yritystään yhä enemmän ammattimaiseen suuntaan ja niin, että toiminnalla olisi kunnolliset raamit.

 

Kukka- ja lahjapuoti Lumitähti, Kittilän kukka- ja hautauspalvelu

Pitkään Kittilässä vanhempiensa rinnalla ja itsenäisesti yrittäjänä toiminut Sanna Ruotsala toimii nyt kukka- ja hautauspalveluiden parissa kirkonkylällä. Muun muassa kankaiden ja lahjatavaroiden maailmasta takaisin kukka- ja hautauspalveluiden pariin yrittäjä löysi nuoruuden kipinän kautta. Kiireapulaisena silloisessa Takalan kukkalassa alle 20-vuotiaana toiminut Sanna tiesi, että kukka- että hautauspuoli ovat sellaisia töitä, joita hän haluaisi tehdä.

Sannalle on tärkeää, että hän voi olla tukena ja apuna silloin, kun kuolema on koskettanut ja omaiset ovat järkyttyneitä ja herkässä tilassa. Sanna tapaa omaiset ja sopii järjestelyistä. Apuna yrittäjällä on kukka- ja hautauspuolen hallitseva työntekijä. Yhteistyö seurakunnan kanssa toimii erinomaisesti.

 

Kello- ja korukamari

Kello- ja Korukamari palvelee Kittilän kirkonkylällä. Tällä hetkellä Marja-Leena ja Eero Maggan omistaman Magga Oy:n toimintaan kuuluu kolme kello- ja kultasepänliikettä; Sodankylässä, Kittilässä ja Ivalossa. Lisäksi yrityksellä on kiinteistöjä sekä ohjelmapalveluita (laulua ja sanataidetta), lisäksi Marja-Leena opettaa muun muassa kokoustekniikkaa.

Alkunsa yrityksen tarina sai Sodankylässä, jossa Marja-Leenan ystävä halusi luopua omasta liikkeestään. Marja-Leena pohti asiaa vaellusreissun verran, ja päätti tarttua tilaisuuteen, kun sai mukaan toiseksi omistajaksi Eeron.

Oman korumalliston lisäksi yritys myy myös muita mallistoja, esimerkiksi Taiga koruja. Lisäksi Magga Oy tuo maahan palkintoja; pokaaleja ja kaulaan laitettavia mitaleja.

 

Ainut

Ainut valmistaa koruja ja pienesineitä hopeasta, puusta ja poronsarvesta. Myös puukkotarvikkeita on myytävänä itse tekeville. Yrittäjät Milla Pahajoki ja Ari Järvenpää ovat molemmat Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta valmistuneita kädentaitajia. Yrityksen he perustivat koulutuksen aikana ja siirtyivät täyspäiväisiksi yrittäjiksi 2005.

Kittilän lentoaseman tarjoaman myyntipisteen kautta Kittilä alkoi tuntua sopivimmalta pääpaikalta. Kittilässä yrittäjät ovat viihtyneet jo yli 10 vuoden ajan, ja vähittäismyyntiliike ehti olla kylällä kolmessa eri pisteessä. Tällä hetkellä yrittäjät keskittyvät tuotantoon ja tukkumyyntiin, ja nyt myös myyntipiste on tuotantotilojen yhteydessä. Revontuli-Opiston opetustyöt ja ohjelmapalvelut kuuluvat myös yrittäjien vuosirytmiin, ja vireillä on ajatus verkkokaupan perustamisesta.

 

Guesthouse Golden Goose

Yrittäjä Henna Hanhivaara edustaa jo suvun neljättä sukupolvea, joka harjoittaa majoitustoimintaa Kittilän kirkonkylän ytimessä. Hektistä myyntityötä Etelä-Suomessa tehnyt Henna siirtyi majoitusliikkeen pitäjäksi Kittilään 10 vuotta sitten, ja kokee pitkäaikaiset asiakassuhteet ja hyvän palautteen palkitsevimpana osana työtä.

Golden Goose tarjoaa kodinomaista omatoimimajoitusta omatoimisille matkaajille – ravintolatoiminnan sijaan kaikissa kahdeksassa huoneessa on omat jääkaapit sekä ruokailuvälineet. Tämän lisäksi käytävän kahvipöydältä on saatavilla kahvia, teetä ja pientä naposteltavaa kuten hedelmiä. Majatalon huoneissa on omat kylpyhuoneet ja tämän lisäksi varattavissa on huonekohtaiset saunavuorot.

Lapin sodan jälkeen 1945 jälleenrakennettu majatalo on saanut uutta ilmettä sisälleen niin edeltäjiensä kuin Hennankin myötä, joista uusimpana lisänä asiakkaille on takapihalla oleva spa-palvelu; ainavalmis lämmin poreallas.

 

Lapin Herkkutupa

Susanna ja Matti Hiltunen ovat pyörittäneet Lapin Herkkutupaa jo 17 vuoden ajan. Yrittäjäpariskunnan lisäksi viisi henkilöä työllistyy yrityksen eri toimintoihin; kirkonkylällä samassa kiinteistössä on leipomotilat ja asiakkaille kahvio-konditorio, jossa tarjotaan myös lounasta. Myynnissä on myös lahjatavaroita ja elintarviketuotteita.

Kaikki leipomotuotteet ovat yrityksen itse valmistamia – aamuisin kuudesta alkaen leivotaan tuoreet leivonnaiset omaan pisteeseen, ja niitä menee myös jälleenmyyjille muualle Lappiin ja aina Tampereelle saakka. Yrittäjät kertovat työmäärän olevan melko tasaista ympäri vuoden – sen työn rinnalle mahtuu nyt meneillään oleva brandiuudistus.

 

Sähkö Kari Koivisto

Yrittäjä Kari Koivisto kertoo, että Leville hänet innosti töitä kokeilemaan vanha tuttava, itsekin yrittäjänä toimiva Kari Virmakoski. Töitä riitti ja Tampereen seudulta muutosta Leville on jo reilu 10 vuotta.

Kari Koiviston päätoimena on sähkötyöt ja kylmälaiteasennukset. Yrittäjää työllistävät myös ilma- ja maalämpöpumput ja mökki- ja omakotitalorakennukset.  Rinnalle on tullut kullankaivuu ja kumppanin myötä myös Molok-edustus. Mökkihuolitsijat ovat suurin asiakasryhmä, ja yritysasiakkaat ylipäätään työllistävät Karin täysin.

 

Aarno Kallo Ky

Muurari Aarno Kallo oli mukana jo 80-luvulla rakennustöissä mm. Levin kylpylässä ja Kittilän virastotalolla, jotka olivat suurimmat kohteet siihen aikaan. Kuitenkin silloinen vähäinen työtilanne houkutteli miehen pääkaupunkiseudulle töiden perässä. Sieltä oli kova halu palata takaisin kotiseudulle ja kun pohjoisessa työllisyystilanne parantui, niin paluumuutto tuli ajankohtaiseksi.

Yrityksen Aarno Kallo perusti Kittilään vuonna 1991. Aarno tekee kaikenlaisia muuraustöitä, mutta takkojen muuraus on ollut pääasiallinen työ. Toiminta on laajentunut niin, että tällä hetkellä yrityksellä on 7 henkeä töissä – nyt tehdään myös kokonaisurakoita mm. taloyhtiöille ja vakuutusyhtiöille, myös muita kuin muurausalan töitä.

Lue aikaisemmista yrityskierroksista:

Yritysvierailu 12.3.2018: Jäägallerian kautta matkailun ajankohtaisiin aiheisiin

Yritysvierailut käyntiin Kittilässä helmikuussa 2018